Γεραπετρίτης σε Τσίπρα: Σας επιστρέφω τη μομφή για τα περί εκλεγμένου βουλευτή Επικρατείας

Θεσμικώς «εξαιρετικά βαριά» τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για παραίτηση του πρωθυπουργού και για αντίσταση των πολιτών, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ακολουθώντας στο βήμα της Βουλής τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός χωρίς να ζητηθούν εκλογές. Θα θυμίσω στον κ. Τσίπρα ότι ακόμα και εάν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, ο ίδιος θα λάβει διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση» είπε ο κ. Γεραπετρίτης σημειώνοντας ότι «σε ένα καθεστώς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, παραίτηση χωρίς εκλογές αναδεικνύει πάντα τον ίδιο συσχετισμό κοινοβουλευτικών δυνάμεων».

«Το πιο σοβαρό και βαρύ για το πολίτευμα: Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες να αντισταθούν, ως συνταγματικό τους καθήκον. Ουσιαστικά συνετάγη με τις πιο ακραίες μορφές, εκείνων που αυτοαποκαλούνται τιμητές και θεματοφύλακες του Συντάγματος» υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «συντάχθηκε με τον πιο ακραίο αντισυνταγματικό αντικοινοβουλευτικό και αντιδημοκρατικό λόγο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, το 95% της ομιλίας του κ. Τσίπρα είναι επανάληψη της περσινής, ωστόσο «ειπώθηκαν δύο νέα: Ότι έρχεται το 5ο κύμα την άνοιξη. Άρα να είστε όλοι προετοιμασμένοι παρακαλώ… το γνωρίζει… έχει εσωτερική πληροφόρηση» είπε με σκωπτικό τρόπο. «…Και το δεύτερο, ότι θα έχουμε αύξηση μισθού όταν επιστρέψει στην κυβέρνηση… Μας κράτησε κρυφό εάν θα γίνει με ένα άρθρο και ένα νόμο ή εάν θα έχει άλλη μορφή με περισσότερες παραγράφους, όπως έγινε με το μνημόνιο» προσέθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σημειώνεται ότι ένταση σημειώθηκε κατά την άνοδο του κ. Γεραπετρίτη στο βήμα, όταν είπε στον κ. Τσίπρα: «Ώρα να πηγαίνετε κε πρόεδρε». Εν μέσω διαμαρτυριών των βουλευτών του κόμματός του, και σε έντονο ύφος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο κ. Γεραπετρίτης έχει αναλάβει να είναι «αντ’ αυτού, και κάθε φορά που μιλώ, έρχεστε να απαντήσετε σε μένα. [..] Δεν είσαστε αρχηγός κόμματος για να έχω εγώ υποχρέωση να κάθομαι να σας ακούω και να σας απαντώ. Και δεν είστε καν εκλεγμένος με την ψήφο του ελληνικού λαού. Όταν πάρετε την ψήφο του λαού, να έχετε το θάρρος και το θράσος να απαντάτε στον αρχηγό αντιπολίτευσης και τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Σας ζητώ να ανακαλέσετε τη φράση σας» ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας, ο κ. Τσίπρας: «Δεν είμαι υποχρεωμένος ούτε να σας ακούσω, ούτε να σας απαντήσω. Θα ακούσω τον αρχηγό σας. Εσείς, που ήσασταν αυτός που δηλώσατε ότι και 5.000 ΜΕΘ να είχαμε, το ίδιο ακριβώς θα ήταν, είστε υποχρεωμένος να δώσετε απαντήσεις στο λαό αντί να κουνάτε το δάχτυλο» προσέθεσε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποχωρούν από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού και βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ κ. Γεραπετρίτη.

Απαντώντας, ο κ. Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε «προσβλητικό για τη Βουλή, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής θεωρεί αυτονόητο ότι συνομιλεί μόνο με τον πρωθυπουργό. Η κοινοβουλευτική τάξη επιβάλει οι αρχηγοί να ακούν και να δέχονται όλους τους βουλευτές. Η, δε μομφή, ότι δεν έχω εκλεγεί με την ψήφο του λαού την επιστρέφω, απλώς. Διότι καλό είναι, να αναγνώσει την ιστορία του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, και να κοιτάξει κατάματα τους βουλευτές Επικρατείας του κόμματός του, και να πει τα ίδια πράγματα. Ας πει ότι υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.