Διαγραφή Κουρουμπλή από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις περί «δολοφόνων» στη Βουλή

Εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα,το  βράδυ της Πέμπτης, ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά τις δηλώσεις του περί «δολοφόνων» της κυβέρνησης.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιώ ότι ο βουλευτής κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στη Βουλή οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, με αφορμή την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα, αποκάλεσε «δολοφόνους» τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σάλο όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δολοφονεί χιλιάδες στις ΜΕΘ. «Τον φίλο μου που χάθηκε, τη μητέρα, τον αδερφό ποιος θα τον φέρει πίσω; Ποιος θα απολογηθεί για αυτά» είπε ο Π. Κουρουμπλής, προσθέτοντας: «Ντροπή, αίσχος! Δολοφονήσατε τους ανθρώπους, αυτό κάνατε! Και επιμένετε! Ντροπή σας! Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θα το ξεπεράσετε έτσι».

Έπειτα από το περιστατικό, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, και τις οργισμένες αντιδράσεις του κυβερνώντος κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε από τις Βρυξέλλες στη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Όλγα Γεροβασίλη, θέλοντας να μεταφέρει ένα τελεσίγραφο στο βουλευτή του κόμματος και πρώην υπουργό. Θα ανασκευάσει, ή θα διαγραφεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Στον απόηχο της δήλωσης Κουρουμπλή, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανέβηκε στο προεδρείο και αναφερόμενος στο περιστατικό που προηγήθηκε το οποίο χαρακτήρισε αποκρουστικό και αποτρόπαιο λέγοντας ότι «στιγματίζω το βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή με μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά».

Μομφή με βάση το άρθρο 80 είναι η ποινή που επιβλήθηκε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά με αφορμή τα όσα είπε νωρίτερα χαρακτηρίζοντας δολοφόνους τους βουλευτές της ΝΔ.

«Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι «δολοφονήσατε ανθρώπους» και όταν υπήρξε παρότρυνση να ανακαλέσει αρνήθηκε» πρόσθεσε ο κ. Τασούλας και υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Μπορεί να κάνει κανείς κριτική για βαριές παραλείψεις αλλά να υπάρχει συνάδελφος και να λέει ότι δολοφνήσατε ανθρώπους είναι ό, τι χυδαιότερο και αποκρουστικότερο, ό, τι πιο υπονομευτικό του κύρους του κοινοβουλίου».

Γ. Οικονόμου: Να αποδοκιμάσει ο κ. Τσίπρας τον κ. Κουρουμπλή

Αμέσως μετά την παρέμβαση του προέδρου του Σώματος Κ. Τασούλα και τη μομφή που απηύθυνε στον βουλευτή, τον λόγο πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ζήτησε την πλήρη αποδοκιμασία των χαρακτηρισμών από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

«Υπάρχει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση και για τον κ. Τσίπρα, που οφείλει να αποδοκιμάσει άμεσα τον βουλευτή του που αποκάλεσε δολοφόνους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Οικονόμου.

Και προσέθεσε: «Είπε όλους τους συναδέλφους σας δολοφόνους, τους εκπροσώπους του 39% του ελληνικού λαού! Να τον αποδοκιμάσει και να τον οδηγήσει να έρθει στην αίθουσα, εδώ, και να ανακαλέσει με λόγια διαφορετικά. Η υπευθυνότητα επιβάλλει να τον απομακρύνει, να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική σας ομάδα, διαφορετικά αποδεικνύεται στην πράξη ότι όχι μόνον ανέχεστε αλλά και κατευθύνετε τέτοιες συμπεριφορές. Υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα για τον κύριο Τσίπρα».