Δείτε live την ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη

Πρώτο crash test για το Νίκο Ανδρουλάκη. Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής όπου ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του κόμματος έχει την πρώτη ομιλία με τη νέα του ιδιότητα δίνοντας το πολιτικό στίγμα επί του οποίου θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ τόσο στο εσωκομματικό πεδίο όσο και σε επίπεδο αντιπολίτευσης.

Επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της εκπροσώπησης του κ. Ανδρουλάκη στη βουλή καθώς ο ίδιος παραμένει στη θέση του ευρωβουλευτή. Ο νέος πρόεδρος θα εισηγηθεί το πρόσωπο που θα τον εκπροσωπεί σε επίπεδο κοινοβουλίου μια κίνηση άμεσης προτεραιότητας που καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική με φόντο τη συζήτηση του προϋπολογισμού η οποία ξεκινά το απόγευμα και ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία του Σαββάτου.

Η σύγκληση της ΚΟ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον καθώς ο κ. Ανδρουλάκης θα δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής ως προς τους αντιπολιτευτικούς τόνους που θα ακολουθήσει υπό την ηγεσία του το ΚΙΝΑΛ και ενόψει της συζήτησης του προυπολογισμού.

Ως εκ τούτου μια πρώτη εικόνα θα σχηματίσουν σε επίπεδο κομμάτων τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ η οποία κάλεσε σε δημιουργική αντιπολίτευση τον κ. Ανδρουλάκη όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος απευθύνει κάλεσμα προοδευτικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο συγκρότησης αντικυβερνητικού μετώπου.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να εκπέμψει και πάλι ισχυρό μήνυμα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Ενδεικτική άλλωστε και η χθεσινή δήλωση από τη Χαριλάου Τρικούπη με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του απ’ όπου τόνισε μεταξύ άλλων: «Προχωράμε δυναμικά να ανασυγκροτήσουμε την κεντροαριστερά. Ο τόπος έχει ανάγκη μία ισχυρή φωνή προόδου, ρεαλισμού, μία ισχυρή σοσιαλδημοκρατική φωνή. Ο στόχος μου είναι αυτό να το προσφέρει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, διότι πρέπει και ο τόπος να αλλάξει σελίδα».

Επιλογές προσώπων 

Σε εσωκομματικό επίπεδο απο τις επιλογές προσώπων θα γίνουν ευδιάκριτες οι προθέσεις της νέας ηγεσίας τόσο στο θέμα της ανανέωσης όσο και στο θέμα της ενότητας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται στο πλαίσιο αυτό να διατηρήσει ισορροπίες προχωρώντας σε συνθέσεις και αξιοποίηση νέων αλλά και παλαιών στελεχών του κόμματος.

Ως προς το μείζον θέμα ορισμού εκπροσώπου στη βουλή πληροφορίες θέλουν (μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν) επικρατέστερους τους δυο υφιστάμενους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη.

Στο πρόσωπο του κ. Σκανδαλίδη συμπυκνώνεται μια έμπειρη παρουσία με έντονο το στίγμα του ΠΑΣΟΚ και διασύνδεση με τον κομματικό μηχανισμό. Σε οτι αφορά τον κ. Κατρίνη, πιθανή επιλογή του σηματοδοτεί την ανανέωση που επιδιώκει ο κ. Ανδρουλάκης, κομβικό κριτήριο άλλωστε επί του οποίου εξελέγη πανηγυρικά.

Σε οτι αφορά τον κομματικό μηχανισμό με ενδιαφέρον αναμένεται η αλλαγή σκυτάλης σε νευραλγικές θέσεις . Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αφορούν μεταξύ άλλων τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος (θέση που μέχρι πρότινος κατείχε ο Παύλος Χρηστίδης), τον γραμματέα της ΚΟ (θέση που κατέχει ο Βασίλης Κεγκέρογλου και είχε στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα Παπανδρέου) και τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος , θέση που κατέχει ο εκλεγμένος στο συνέδριο του 2019, Μανώλης Χριστοδουλάκης.