Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην Ιερά Σύνοδο - Πότε θα συναντηθεί με τον Ν. Ανδρουλάκη

Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για το θέμα των εμβολιασμών και του εορτασμού των Χριστουγέννων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε λίγο πριν τη μία στο Συνοδικό Μέγαρο όπου τον περίμενε ο αρχιεπίσκοπος Ιρώνυμος. Πριν, είχε προσκυνήσει στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Τον Κυριάκο Μητστοτάκη συνοδεύει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, στην είσοδο του προαυλίου της Μονής Πετράκη. Κατόπιν, στην είσοδο της Μονής και ο ηγούμενος της Μονής, Μητροπολίτης Θαυμακού Ιάκωβος.  Τον πρωθυπουργό συνόδευσε, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας τόνισε: «Σας υποδεχόμαστε για να έχουμε μια καρποφόρα συνεργασία για θέματα Εκκλησίας-Πολιτείας και του παρέδωσε το μετάλλιο Εκκλησίας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης».

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ενόψει Χριστουγέννων, προκειμένου να κανονιστούν λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ισχύουν στις εκκλησίες στις μεγάλες γιορτές αλλά και να δοθεί ένα επιπλέον μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-12/mitsotakis-ierwnymos-iera-synodos.jpg.webp?itok=wd24wUR6

Ερωτηθείς νωρίτερα για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη Σύνοδο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου,  στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι αντικείμενο της επαφής των δύο πλευρών είναι το ζήτημα της πανδημίας, αλλά και θέματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, ενώ υπενθύμισε πως βρίσκεται σε ισχύ συγκεκριμένο πλαίσιο, που αφορά το καθεστώς με το οποίο πρέπει να γίνεται η προσέλευση των πιστών στις θρησκευτικές λειτουργίες.

Σε ερώτηση για το πώς υποδέχεται η κυβέρνηση την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Πρόκειται για μία διαδικασία που αφορούσε το Κίνημα Αλλαγής και η δημοκρατική νομιμοποίησή της μέσω της συμμετοχής της κοινωνίας είναι ένα πάρα πολύ θετικό γεγονός. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες και συνεχάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Προσδοκούμε μία αντιπολίτευση δημιουργική, με προτάσεις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της, συνεχίζει να αξιοποιεί κάθε ημέρα έως τις επόμενες εκλογές και να παράγει έργο για να δυναμώνει την Ελλάδα σε κάθε επίπεδο».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον έχει ήδη προγραμματιστεί ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι θα προγραμματιστεί κάποια επικοινωνία ανάμεσα στους δύο άνδρες το επόμενο χρονικό διάστημα, σχολιάζοντας ότι είναι απόλυτα φυσικό να συναντηθούν ο Πρωθυπουργός και ο νέος πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος.

«Πάνω από όλα είναι αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός με την 3η δόση», συνέχισε τονίζοντας την ανάγκη για υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης.

«Από τον ΕΟΔΥ έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν έχουμε κανένα θάνατο ατόμου που νόσησε 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης. Επιστημονικές μελέτες στο Ισραήλ έδειξαν στους άνω των 50 ετών ότι η αναμνηστική δόση μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%», συνέχισε ενώ υπενθύμισε ότι από σήμερα οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι παρατηρείται διαρκώς αυξημένη προσέλευση και για την 1η και για την 3η δόση», συνέχισε ενώ ανέφερε πως την Παρασκευή άνοιξε και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των φύλων. «Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ των φύλων», τόνισε και ανέφερε αναλυτικά τις ρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση.

Επίσης αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2022. Είπε ότι αποτελεί κομβικό μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για την ασφαλή έξοδο από το περιβάλλον των διεθνών κρίσεων.

«Το αναπτυξιακό πλεονέκτημα στόχος μας είναι να μετατρέπεται σε κοινωνικό κεκτημένο και ευημερία για όλους. Στόχος μας είναι χιλιάδες άνεργοι να βρουν καλή εργασία και τον επόμενο χρόνο όπως το 2021. Στοχεύουμε σε ένα κράτος που κάνει άλματα. Απλώνουμε προστατευτικό δείκτη κοινωνικής προστασίας. Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα έχει πρόσθετες μειώσεις φόρων και άλλα κίνητρα», υπογράμμισε.

Μίλησε  τέλος, για το «Εξοικονομώ 2021». Δήλωσε ότι ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα παραμείνει ανοικτή για τις επόμενες 50 ημέρες. «Η κυβέρνηση προσφέρει έμπρακτα αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής», υπογράμμισε.