Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Live η εξειδίκευση των μέτρων από τον Πλεύρη - Τι ισχύει με τα πρόστιμα

Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα - Έλληνας που ταξίδεψε από την νότια Αφρική

Σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10:30,  μετά και την ψήφιση της απόφασης του πρωθυπουργού, χθες από την Βουλή, από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ,  ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης θα εξειδικεύσει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 60 χρόνων.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πως εντοπίστηκε στην Ελλάδα το 1ο  κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε στην Κρήτη και πρόκειται για Έλληνα, που ταξίδεψε από την νότια Αφρική.

Ο κ.Πλεύρης προχωράει αυτή την ώρα στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των 60+ προχωρά αυτήν την ώρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στην ενημέρωση, στο υπουργείο Υγείας, συμμετέχει και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.

Παρακολουθείστε Live την εξειδίκευση του μέτρου υποχρεωτικών εμβολιασμών των 60+:

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα.

Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι και ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο:

  • Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.
  • Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών», όπως είπε.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-12/zaoytis-pleyris-koronoios-nea-metra-2-12-21.jpg.webp?itok=CM88rg1k

Υποχρεωτικός εμβολιασμός πολιτών άνω των 60 ετών – Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου επωνυμία Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

Όπως σημειώνεται, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ποιοι δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

(α) Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

(β) Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Τα πρόστιμα

Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης παρ. 1 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, θα επιβάλλεται μισό διοικητικό πρόστιμο, 50 ευρώ δηλαδή.

 

Διαβάστε ακόμα: Το πρόστιμο δεν θα παρακρατείται από τη σύνταξη ή τον μισθό του μη εμβολιασμένου

 

και: Πιστοποιητικό νόσησης σε ανεμβολίαστους, μόνο με θετικό PCR από σήμερα 02/12/2021