Χρυσή Αυγή: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη

Την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία άνοιξε η πόρτα της φυλακής στον πρώην πυρηνάρχη Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Πατέλη, ζήτησε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Χαράλαμπος Μωυσίδης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο καταδικασμένος πρωτόδικα σε ποινή 10 ετών για εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πιθανό να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις ενώ σημείωσε πως στην εφετειακή απόφαση δεν εξηγείται για ποιο λόγο επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη αν παραμείνει στη φυλακή.
Σχετικά με τον ισχυρισμό του ότι πλήττεται η οικογένειά του, ο κ. Μωυσίδης είπε πως “είναι κατανοητός και ανθρώπινος, πρόκειται όμως για φυσικό επακόλουθο της στέρησης της ελευθερίας οποιουδήποτε καταδικασμένου”. Άλλωστε, σημείωσε, η ύυζυγός του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και μπορεί να φροντίσει το παιδί.

Τι υποστήριξε ο συνήγορος του Πατέλη

Ο συνήγορος του καταδικασθέντα, Δημήτρης Γκαβέλας, υποστήριξε πως “ο αιτών ήδη εκτίει μεγαλύτερη ποινή, από αυτή που του αναλογεί, αφού το αδίκημα της οπλοκατοχής για το οποίο καταδικάστηκε θα έχει παραγραφεί με την έναρξη της δίκης στο εφετείο”. Κατέθεσε μάλιστα και γνωμάτευση παιδοψυχολόγου, αναφέροντας πως “στην ευαίσθητη ηλικία των 15,5 ετών, το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και την συναισθηματική έκφραση, υφίσταται bullying στο σχολείο, υφίσταται την απομόνωση ακόμα και από τους ίδιους του τους συγγενείς”.
Την ίδια ώρα, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας με ομόφωνη απόφασή του, δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα αναστολής της ποινής του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και του μέλους της οργάνωσης, που συμμετείχε στη δολοφονία Φύσσα, Κωνσταντίνου Κορκοβίλη, οι οποίοι θα παραμείνουν στη φυλακή.