Υποχρεωτικός εμβολιασμός - Στη 13:30 στη Βουλή εξηγεί το μέτρο ο πρωθυπουργός

H τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, έχει κατατεθεί στη Βουλή και όπως αναφέρει, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.

Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13:30 στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, και θα αναφερθεί στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές

Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον που προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως, και η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας που οδηγεί στα όριά του το ΕΣΥ και σε αυξημένο αριθμό θανάτων οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ υπέρ των δομών υγείας σε όσους δεν κάνουν την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, όπως διευκρινίστηκε σήμερα.

«Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές», είπε άλλωστε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

Το ζήτημα της συνταγματικότητας

Πριν τη λάβει ωστόσο, έπρεπε να ζυγίσει διάφορα ζητήματα ανάμεσα στα οποία το νομικό σκέλος του μέτρου ώστε να μην τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, αλλά και το πολιτικό κόστος που θα είχε η απόφαση αυτή.

Όπως σημείωσε πάντως ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου. «Δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα», είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ 100,3 , ενώ χαρακτήρισε το μέτρο της επιβολής των οικονομικών κυρώσεων ως απόλυτα αναγκαίο και κατάλληλο.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι 100 ευρώ είναι μέτρο εξαναγκαστικό, αν υποθέσουμε ότι οι χαμηλόμισθοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά έχουν δυνατότητα εμβολιασμού, σημείωσε.

Πολιτική σύγκρουση

Εντωμεταξύ πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της Pulse, δείχνουν ότι το 66% των πολιτών λέει ναι στην επέκταση των εμβολιασμών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη οδήγησαν σε πολιτική σύγκρουση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «στοχοποίηση» των άνω των 60. «Πολύ φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα, από εκεί που τον κατηγορούσαμε, και νομίζω δικαίως, ότι είχε σηκώσει λευκή πετσέτα στην εμβολιαστική προσπάθεια, μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού. Διότι αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση της προσπάθειας και της εμβολιαστικής κάλυψης θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν» υπογράμμισε παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως είπε η λογική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι τα ακραία και τιμωρητικά μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν με μέτρα ενθάρρυνσης και θετικά κίνητρα. «Αντί να βάζεις πρόστιμα θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνεις ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτοντας δύο αντιφατικές δηλώσεις του σε σχέση με τα κίνητρα για εμβολιασμούς. Όπως υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό για το freedom pass των νέων, κάνοντας λόγο για «χαρτζιλίκι και εξαγορά», ενώ σήμερα προκρίνει οικονομικά κίνητρα.