Πώς έφτασε η κυβέρνηση στην απόφαση υποχρεωτικού εμβολιασμού των 60plus

Σε μία τολμηρή απόφαση, αυτή του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών, αλλά και της επιβολής υπέρογκου  μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ σε όσους επιμείνουν να μην κάνουν το εμβόλιο, προχώρησε η κυβέρνηση, με το αναπάντεχο μέτρο να ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, στις 11:00 σήμερα Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021.

Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε δε, πως εάν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα.
Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ.

Τα έσοδα αυτά με ειδικό νόμο, θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με βάση τα επιστημονικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των 60+

 • 9 στους 10 θανάτους από COVID-19 αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
 • 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
 • 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
 • Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3%, έναντι 5%-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.
 • Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Τα μέσα προστασίας, αλλά και πειθούς που προηγήθηκαν της τολμηρής απόφασης

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, πριν καταλήξει στην απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, είχε ακολουθήσει συγκεκριμένες πολιτικές πειθούς για όσους είχαν αρνητική στάση απέναντι στα εμβόλια.

Μάλιστα είχαν ληφθεί μέτρα, κάποια εκ των οποίων η Ελλάδα εφάρμοσε από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ελεγχόμενη πρόσβαση (COVID free app) σε κλειστούς χώρους και η δωρεάν καθολική διάθεση self test.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε:

 • Πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού κατάκοιτων ηλικιωμένων σε εφαρμογή από το καλοκαίρι. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος εμβολιάστηκαν περίπου 19.000 πολίτες.
 • Πρόγραμμα κινητών κλιμακίων εμβολιασμού σε όλες τις δυσπρόσιτες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
 • Στενή συνεργασία με ΚΕΔΕ, δήμους για στοχευμένες παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο.
 • Απαγόρευση πρόσβασης σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου.
 • Συστηματική και διαρκής καμπάνια ενημέρωσης από τον Ιανουάριο για τους κινδύνους των μεγαλύτερων ηλικιών, συν χρονική προτεραιότητα στον εμβολιασμό από τους μεγαλύτερους προς τους μικρότερους.
 • Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που εφάρμοσε την εφαρμογή ελεγχόμενης πρόσβασης (COVID free app) σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο 2021 και η πρώτη ευρωπαϊκή που άνοιξε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους ενηλίκους 18+ από τον Οκτώβριο του 2021.
 • Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα μαζί με τη Γαλλία που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι προϋπόθεση ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους 60+ μετά την πάροδο 7μήνου.
 • Ένταξη ιδιωτών γιατρών από τον Ιούλιο για να μπορούν να πραγματοποιούν στο ιατρείο ή στο σπίτι εμβολιασμούς.
 • Πρόγραμμα εμβολιασμού σε ειδικούς πληθυσμούς (μετανάστες, Ρομά κ.λπ.).
 • Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τη δωρεάν καθολική διάθεση self test στον πληθυσμό από την άνοιξη του 2021, διασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και στη νέα σχολική περίοδο.

Δύο δωρεάν self test σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους για την περίοδο των Εορτών

Παράλληλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ενόψει των Χριστουγέννων, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς, θα δοθούν 2 δωρεάν self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Διαβάστε σχετικά: Πρόστιμο 100€ κάθε μήνα, στους ανεμβολίαστους άνω των 60 – Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός (Video)

 

και ακόμα: «Το πρόστιμο δεν είναι ποινή, μα αντίτιμο υγείας» – Στοιχεία για τους 60+ σε άλλες χώρες (Video)