Debate ΚΙΝΑΛ: Oι θέσεις των υποψηφίων για διαχείριση κρίσεων, πολιτικό σύστημα, δικαιοσύνη και συμμαχίες (Video)

Ολοκληρώθηκε το debate για τους 5 εκ των 6 υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Στην τηλεμαχία της ΕΡΤ, η οποία ξεκίνησε στις 10 το βράδυ, συμμετείχαν οι 5 από τους 6 υποψηφίους, οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης. Απών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος αρνήθηκε να μετάσχει με τους όρους που διεξάγεται και λίγο νωρίτερα έκανε διάλογο με νέους στον πολυχώρο Ρομάντσο.

debatemesa1

Τον γενικό συντονισμό του debate είχε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, η οποία έθεσε την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση ενώ συμμετείχαν τρεις μόνο δημοσιογράφοι. Ο Γιώργος Κουβαράς από το Action24 , ο Τάσος Παππάς από την Εφημερίδα των Συντακτών και ο Παύλος Τσίμας από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Οι θεματικές ενότητες του debate ήταν οι εξής:

  1. Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας – Οικονομική κρίση – Κλιματική αλλαγή – Ενεργειακή κρίση – Δημογραφικό
  2. Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα – Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό
  3. Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη – Πολιτικό Σύστημα – Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση – Νέες τεχνολογίες.
  4. Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό-Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες – Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Το μέλλον της παράταξης-Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία-Η επόμενη μέρα.
  5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου.

Παρακολουθήστε τις τοποθετήσεις των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ:

Α. Λοβέρδος για θανατική ποινή και Συμφωνία των Πρεσπών

«Ως καθηγητής είχα υποστηρίξει τη θανατική ποινή. Η προσαρμογή με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης έφερε και εμένα να συντάσσομαι με την πλειοψηφία και να ψηφίζω την κατάργηση της θανατικής ποινής», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ερώτηση που του έγινε στο πλαίσιο του debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

«Υπήρξε η εξής ιδιομορφία: Επί της αρχής η παραταξή ψήφισε «παρών» και στα επιμέρους ψήφισε υπέρ. Η αυστηροποιήηση των ποινών είναι ο βασικός κανόνας για την αποτροπή. Όποιος διαφωνεί με αυτό χάνει την επαφή με τους πολίτες», συνέχισε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Επιπροσθέτως, το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος ρωτώντας «ποιος εκ των συνυποψηφίων μας ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών;»

«Είμαι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, δεν το ρωτώ τυχαία. Το ρωτώ γιατί από τον χώρο της λαϊκίστικης πλευράς του ελληνικού πολιτικού συστήματος εξυφαίνονται ορισμένα σενάρια, τα οποία τα θεωρώ ύποπτα. Να είναι η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο για επίλυση και για τα ελληνοτουρκικά; Δηλαδή για θέματα που θέτει η Τουρκία. Είναι η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο; Είναι η δική μας άρνηση να τη δεχτούμε απώλεια επαφών με τον προοδευτικό χώρο -όπως έλεγαν κάποιοι- ή δεν είναι; Πρέπει σε αυτά να είναι καθαροί και οι 6 υποψήφιοι».

Ν. Ανδρουλάκης: Nα ξαναφτιάξουμε ισχυρή την παράταξή μας – Aυτός που θα με εκπροσωπεί στη Βουλή θα είναι δική μου επιλογή

Τα κόμματα σε δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν αποφάσεις, σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Οι πολίτες σε Πορτογαλία και Ισπανία επέλεξαν δύο ανθρώπους, τον Κόστα και τον Σάντσεθ, που δεν ήταν αρχικά βουλευτές, αλλά τα μετέτρεψαν σε κόμματα εξουσίας.», τόνισε σε ερώτηση που του έγινε στο πλαίσιο του debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

«Ζητώ από τους πολίτες να ξαναφτιάξουμε ισχυρή την παράταξή μας. Να έχουμε να ισχυρή σχέση με όλες τις γενιές» προσέθεσε, ενώ διευκρίνισε, απαντώντας στην ερώτηση ποιος θα είναι αρχηγός της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση εκλογής του, ότι «προφανέστατα αυτός που θα με εκπροσωπεί στη Βουλή θα είναι δική μου επιλογή και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των μελών της ΚΟ».

X. Καστανίδης: Η περίοδος Σημίτη είναι η εκείνη των πολύ μεγάλων έργων

Η απάντηση του Χάρη Καστανίδη στην ερώτηση ποιο ΠΑΣΟΚ έχει ως οδηγό.

«Δεν κάνω επιλογή περιόδου. Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανάλογα με την εποχή. Στην εποχή Παπανδρέου ήταν κεντρικό θέμα να αναδειχθούν Έλληνες που ήταν στο περιθώριο», τόνισε ο Χάρης Καστανίδης, σε ερώτηση που του έγινε στο πλαίσιο του debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, για το ποιο ΠΑΣΟΚ έχει ως οδηγό.

Ο κ. Καστανίδης συνέχισε αναφέροντας πως η περίοδος Σημίτη είναι η περίοδος των πολύ μεγάλων έργων: «Δεν υπάρχει έργο αυτή τη στιγμή που να μην ξεκίνησε εκείνη την περίοδο».

Τέλος, σημείωσε ότι η περίοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι η περίοδος του πατριωτικού χρέους.

Π. Χρηστίδης: «Η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή»

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή, αυτό να το δούμε και στα social media», υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ήταν από ανθρώπους που συνάντησε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες για τη δημοκρατία, την τροφοδοτούμε και απέναντι στο δηλητήριο (των fake news και false news), βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε», σημείωσε ο Π. Χρηστίδης.

«Η Τουρκία έχει αναθεωρητικές διαθέσεις. Έχει τακτικές επεκτατικές. Η Ελλάδα πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία ασφυκτιά στη Συνθήκη της Λωζάνης και έχει αποδείξει ότι είναι μια χώρα με επεκτατικές βλέψεις», τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης, σε ερώτηση που του έγινε για το τι θα συμβεί εάν αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή της Τουρκίας ο Ερντογάν.

Από την άλλη, ανέφερε πως είναι καθήκον της χώρας να παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα. «Βλέπουμε απειλές από Τούρκους αξιωματούχους ότι θα επαναλάβουν ότι έγινε το 1922. Τα κόμματα πρέπει να έχουν ενιαία εθνική στρατηγική».

Π. Γερουλάνος: «Έχουμε ένα βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα- Θα χρειαστούν συνεργασίες σε πολλά επίπεδα»

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος, αναφέροντας ότι «όλες οι παθογένειες στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά επειδή όλοι αρνούνται να αλλάξουν αυτό που είναι το πολιτικό σύστημα».

Όπως σημείωσε, αυτό είναι το φαινόμενο, ενώ η αιτία είναι ο τρόπος που συγκεντρώνεται η εξουσία στα χέρια πολύ λίγων ανθρώπων, προσθέτοντας ότι «αν δεν αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία από τα χέρια των λίγων, αν δεν φύγει η εξουσία από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και πάει στους δήμους, στα επιμελητήρια, στους συνεταιρισμούς, στα τοπικά πανεπιστήμια, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ποτέ τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας και τη σωστή διεύρυνση της παραγωγικής βάσης».

«Η πραγματικότητα είναι ότι θα χρειαστούν συνεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα». τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογικών συνεργασιών.

Ο κ. Γερουλάνος συνέχισε αναφέροντας πως η ευθύνη πάντα πάει σε έναν, ακόμα και αν υπάρχουν συνεργασίες: «Θα πρέπει να είναι ηγετικός, να κρατά τον ελληνικό λαό ενωμένο απέναντι στην κρίση, να συμπεριφέρεσαι και στους δικούς σου και στους απέναντι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο».