Νέος τύπος Debate - Καινοτομίες στην τηλεμαχία του ΚΙΝΑΛ στις 22:00 στην ΕΡΤ1

Η τηλεμαχία των πέντε εκ των έξι υποψηφίων προέδρων του Κινήματος Αλλαγής θα γίνει απόψε στις 22:00 και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1. Στην τηλεμαχία θα λάβουν μέρος οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης, ενώ θα απέχει ο έκτος υποψήφιος Γιώργος Παπανδρέου.

Το «debate» θα εξελιχθεί σε πέντε θεματικές ενότητες και αυτές είναι οι ακόλουθες:

1. Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας – Οικονομική κρίση – Κλιματική αλλαγή – Ενεργειακή κρίση – Δημογραφικό

2. Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα – Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό

3. Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη – Πολιτικό Σύστημα – Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση – Νέες τεχνολογίες

4. Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό – Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες – Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Το μέλλον της παράταξης – Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία – Η επόμενη μέρα

5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου ενώ τα ερωτήματα στους πολιτικούς αρχηγούς θα θέσουν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Γιώργος Κουβαράς και Τάσος Παππάς.

Ένα νέο μοντέλο Debate – Οι καινοτομίες, που αποφασίστηκαν για την τηλεαναμέτρηση

Με αυτήν την μετάδοση, η ΕΡΤ παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο debate. Στόχος της δημόσιας τηλεόρασης έπειτα από αίτημα των υποψηφίων που συμμετέχουν είναι η πληρέστερη ενημέρωση των τηλεθεατών, αλλά και η αναβάθμιση της διαδικασίας που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η πρώτη καινοτομία που αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με τους μετέχοντες υποψηφίους είναι η συμμετοχή μόνο τριών δημοσιογράφων. Γεγονός που θα επιτρέψει στους δημοσιογράφους να θέσουν περισσότερες ερωτήσεις σε κάθε υποψήφιο, ενώ επιπλέον και οι τρεις θα έχουν τη δυνατότητα – δύο φορές στη διάρκεια του debate – να παρέμβουν στη ροή της διαδικασίας διατυπώνοντας διευκρινιστική ερώτηση, όποτε εκείνοι το επιλέξουν.

Η δεύτερη καινοτομία – που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας – είναι ότι μετά το τέλος κάθε θεματικής ενότητας, ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί, (εάν το επιθυμεί) να σχολιάζει επί 45” τις απαντήσεις των συνυποψηφίων του, που έχουν προηγηθεί.

Τέλος, θα υπάρχει και απευθείας διάλογος μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑ, καθώς αφού ολοκληρωθούν οι πέντε θεματικές ενότητες, κάθε υποψήφιος θα μπορεί να θέσει, για ένα λεπτό, μία ερώτηση σε όποιον συνυποψήφιό του επιθυμεί και εκείνος να απαντήσει σε ενάμισι λεπτό.

Η διάρκεια των ερωτήσεων που θα τεθούν στο πλαίσιο και των πέντε ενοτήτων του Debate

Ως προς τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί για τις πέντε ενότητες, η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30” και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90”.

Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου θα θέσει την πρώτη, αλλά και την καταληκτική ερώτηση της τηλεαναμέτρησης.

Στο κτίριο όπου θα διεξαχθεί το debate και συγκεκριμένα στο Στούντιο Δ της Κατεχάκη, θα επιτραπεί αυστηρά περιορισμένος αριθμός ατόμων, ενώ όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό Rapid test, το οποίο θα έχουν διενεργήσει σήμερα. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, με μόνη εξαίρεση τους μετέχοντες πολιτικούς και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του debate.

 

Φωτογραφία Αρχείου: Από το stydio, όπου έλαβε χώρα το τελευταίο debate που είδαμε στην Ελλάδα για τις εκλογές του 2015.