Πιερρακάκης: Έρχεται ψηφιακή αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας - Ηλεκτρονικά οι εξετάσεις

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Athens Health Summit, δήλωσε ότι το μεγάλο έργο πληροφορικής στον χώρο της υγείας είναι ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος, τονίζοντας ότι θα πρέπει, «το σύνολο των δεδομένων μας να μπορούμε να το διαχειριζόμαστε οι ίδιοι, να μην χρειάζεται να κουβαλάμε πολλαπλές εξετάσεις, ακτινογραφίες κτλ, αλλά να είναι όλα ψηφιοποιημένα».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, τα 700 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης «θα μετατρέψουν το χαρτί σε πληροφορία». Μέρος αυτών των χρημάτων, προορίζεται στοχευμένα και στην ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, η οποία σημειώνει όπως είπε, μεγάλη κινητικότητα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου κι αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπως η άυλη συνταγογράφηση, εφαρμογές σχετικές με τον covid όπως τα ψηφιακά πιστοποιητικά, η προσθήκη των παραπεμπτικών και των ιατρικών βεβαιώσεων, η εφαρμογή myHealth app η οποία είναι το πρόπλασμα του ψηφιακού ιατρικού φακέλου. «Μένει να προστεθούν και όλες οι εξετάσεις που κάνει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο. Ήδη υπάρχει ένα μητρώο covid 19, όπου όλα τα διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία καταθέτουν κάθε μέρα ποιοι βρίσκονται θετικοί ή αρνητικοί σε συγκεκριμένα τεστ. Αυτή είναι μια πρώτη μεγάλη άσκηση διαλειτουργικότητας.

Πάνω σε αυτήν την κληρονομιά εμείς πρέπει να χτίσουμε και στόχος είναι να προστεθούν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων των διαγνωστικών κέντρων σε κάθε ΑΜΚΑ και να διαλειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Στο ταμείο Ανάκαμψης έχουμε προβλέψει μια σειρά από έργα τα οποία θα οδηγήσουν στην εκτενή αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας. Θα προβλεφθεί μια κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα κωδικοποιεί το τι πρέπει να περιλαμβάνει κάθε πληροφοριακό σύστημα ενός νοσοκομείου ώστε να φτάσουν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος στο απαιτούμενο επίπεδο ώστε να μπορούν να διαλειτουργήσουν τα συστήματά τους με τον ιατρικό φάκελο, τον ΕΟΠΠΥ και οποιαδήποτε άλλη δομή του υπουργείου Υγείας».

Αναφερόμενος στο σύστημα εμβολιασμού, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχει το πολύ μεγάλο παράδειγμα όλων το σύστημα του εμβολιασμού, ένα από τα καλύτερα συστήματα στην Ευρώπη, το οποίο χτίστηκε ψηφιακά από το α μέχρι το ω και χαρακτηρίστηκε ως ένα εξαιρετικά επιτυχημένο σύστημα. Μέσω αυτού του συστήματος καταφέραμε να προτείνουμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού». Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για μάθημα και εμπειρία που αποκτήθηκε από αυτό το σύστημα, «το πώς κλείναμε τα ραντεβού, η προβλεψιμότητα και η σαφήνεια, η ευκολία της χρήσης με τα sms. Όλα αυτά συνιστούν μαθήματα για το πώς μπορούμε με την χρήση απλών ψηφιακων τεχνολογιών να κάνουμε ένα ακόμη βήμα, να προχωρήσουμε μπροστά στην ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας».

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην συνεργασία του με το υπουργείο Υγείας σχετικά με τον σχεδιασμό μιας σειράς από εφαρμογές, τις οποίες «βήμα βήμα θα τις δούμε να υλοποιούνται, όπως οι εφαρμογές προληπτικής ιατρικής για προτροπή συγκεκριμένων εξετάσεων μαζί με το παραπεμπτικό». Τέλος, αναφέρθηκε και στην τηλεσυμβουλευτική, λέγοντας πως «σχεδιάζουμε στοχευμένη παρέμβαση τηλεσυμβουλευτικής για covid 19, στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν την τηλειατρική στον χώρο της ψυχικής υγείας αλλά και ένα μεγάλο έργο τηλεϊατρικής το οποίο υλοοποιείται με πόρους του ταμείου Ανάκαμψης, που θα μας επιτρέψει να στήσουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο τηλεϊατρικής για ευρύτερες παρεμβάσεις».