Μητσοτάκης: Καμία ανοχή στη σεξουαλική βία σε παιδιά - Μέτρα για την προστασία ανηλίκων (Video)

Στην εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εξήγγειλε νέα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ακόλουθο Video:

Σημαντικά σημεία:

  • Ήθελα και εγώ να βρεθώ σήμερα μαζί σας σε αυτή τη σημαντική συνεδρίαση. Επώδυνο κοινωνικό ζήτημα. Αιτία οι πραγματικές στατιστικές που διατρέχουν όλες τις άλλες μέρες του χρόνου. Στόχος η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης που θα ενσωματώνει όλες τις πολιτικές για το τεράστιο αυτό θέμα.
  • Σήμερα 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προέρχεται από ενήλικες που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον των παιδιών που κακοποιούνται. Ανατριχιαστικό το γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό των περιστατικών φτάνει στις αρχές. Βουβό έγκλημα ειδικά όταν η σεξουαλική κακοποίηση πιστοποιείται από ιατροδικαστικές εκθέσεις. Η κακοποίηση δεν συνεπάγεται αποκλειστικά βιασμό. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμα αδράνειες και στερεότυπα.
  • Σε αυτές τις αγκυλώσεις που μεγεθύνουν οι σύγχυση των υπηρεσιών και η πολυνομία απατά το Εθνικό σχέδιο την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.
  • Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών. Η προστασία των ανηλίκων αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και τολμηρή δημοκρατική παρέμβαση που πλουτίζει τη δημοκρατία στο πεδίο των δικαιωμάτων. Μία εθνική προτεραιότητα που πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου.
  • Το σχέδιο δράσης είναι ολιστικό, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση. Οι 11 άξονες αναδιαρθρώνουν τις ισχύουσες δομές. Εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων που θα ορίζει τους φορείς. Εθνικό αρχείο καταγραφής κακοποιημένων παιδιών θα αποτρέπει την παρουσία ανθρώπων με βεβαρυμένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους. Όσοι δουλεύουν κοντά σε παιδιά θα πρέπει να διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας.
  • Θα ορίζεται υπεύθυνος παιδικής προστασίας που θα διαβιβάζει σχετικές καταγγελίες στις αρχές.
  • Το νομικό μας πλαίσιο μόλις πρόσφατα έχει ήδη ενισχυθεί. Τα αδικήματα αυτά έγιναν κακουργήματα, η παραγραφή τους ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος, η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, ο βιασμός ανηλίκου οδηγεί σε ισόβια κάθειρξη.
  • Μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης είναι απαραίτητη και θα επιδιώξει να μας ενεργοποιήσει όλους. Τους ενήλικες για να εντοπίζουν αυτές τις κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά και τα ίδια τα παιδιά που πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.
  • Σημαντικό ότι από φέτος διδάσκεται πια η σεξουαλική αγωγή.
  • Την πορεία αυτού του σχεδίου θα επιβλέπει η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή. Κεντρικά θα υπάγεται στο υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής θα είναι μία βουλευτής με εμπειρία σε δράσεις σε σχέση με το παιδί, η Έλενα Ράπτη.
  • Η κοινωνία ζητά να ζητήσουμε τη δυνατή φωνή έναντι της ένοχης σιωπής.