Τσίπρας στη συζήτηση για την ακρίβεια: «Είστε η κυβέρνηση των deals» (Video)

«Ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων»  και νομίζει πως βρίσκεται αλλού», είπε στην πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού εν μέσω «σαρωτικού κύματος ακρίβειας» δείχνει την «αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που γίνεται με πρωτοβουλία του, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα «την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». «Είστε η κυβέρνηση των Deals», είπε χαρακτηριστικά. Μόνο που αυτά τα deals, ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο, συμπλήρωσε ο κος Τσίπρας.

Βουλή: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια - "Είστε η κυβέρνηση των ... | Πολιτική Ειδήσεις

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε μάλιστα πως το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη σκιαγραφείται από:

«Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης. Προχειρότητα. Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές. Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων». «Αναπαράγετε αυτήν την απίστευτη εικόνα ενός παραδείσου και… κάθε «θαύμα διαρκεί τρεις ημέρες», τόνισε με νόημα.

«Η ακρίβεια δεν πουλάει, όπως είπατε με επικοινωνιακούς πάντα όρους. Η ακρίβεια πονάει κ. Μητσοτάκη», τόνισε.

Αυτό που παρουσιάζετε σαν ανάπτυξη, δεν είναι ανάπτυξη αλλά ανάκαμψη, είπε. Είναι ανάκαμψη. Βυθιστήκαμε 9% και σε αυτή τη φάση ανακάμπτουμε. Αλλά έτσι πορεύεστε: Με δημιουργική λογιστική και ψέμματα, υπογράμμισε.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη  Τσίπρα στη συζήτηση για την ακρίβεια στην Ολομέλεια:

Ο κος Τσίπρας υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», τόνισε.

Καταλόγισε δε, προχειρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%».

Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας, υπογράμμισε κατά την ομιλία του, ο κος Τσίπρας:

«Ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων»  και νομίζει πως βρίσκεται αλλού», επισήμανε χαρακτηριστικά στην πρωτολογία του, ο Αλέξης  Τσίπρας – «Η επικοινωνία όμως, έχει και τα όριά της», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε πως ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων» «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο Super Market, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει και θύμισε με νόημα τα ακόλουθα:

«Η 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψίχουλα, ενώ τα 250 ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, για χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ, σήμερα είναι κάτι». «Αυτός είστε όμως», είπε με έμφαση.

«Η επικοινωνία όμως έχει και τα όριά της», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Και τα όρια της επικοινωνίας συγκρούονται με την αμείλικτη πραγματικότητα κ. Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που είπε στη ΔΕΘ πως «με τα “ψίχουλα” που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δε τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις».

«Τώρα μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και  υπογράμμισε ότι και η πανδημία και η κλιματική και η ενεργειακή είναι παγκόσμιες κρίσεις, όμως «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε».

Όσο για την Ισπανία, όπου συγκυβερνούν οι Podemos, μαζί με τον Πέδρο Σάντσεθ, ο κος Τσίπρας υπενθύμισε πως έχει αυξηθεί κατά 30% ο μισθός εκεί. «Αυτό δεν το ξέρετε κε Μητσοτάκη; Και εσείς δίνετε αύξηση 50 cents»,  τόνισε.

«Μας κατηγορείτε για το brain drain λες και πριν από το 2015, δεν υπήρχε χώρα. Ποιοι έως τότε,  χρεοκόπησαν τη χώρα, ποιοι βύθισαν τους μισθούς, ποιοι οδήγησαν μισό εκατομμύριο νέους στην ξενιτιά. Χρειάζεται πολύ θράσος για να  λέτε αυτά κ. Μητσοτάκη. Κατηγορείτε αυτούς που έβγαλαν τη χώρα από τη λάσπη»., ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, κατά τη συζήτηση για την ακρίβεια στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στον επόμενο τόνο, σας πληροφορώ κ. Μητσοτάκη, η ώρα δεν θα είναι ώρα Μητσοτάκη, αλλά θα είναι η ώρα του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.