Μητσοτάκης: Μισός μισθός extra σε 100.000 υγειονομικούς - 250€ σε χαμηλοσυνταξιούχους & σε 173.000 ΑμεΑ (Video)

Μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων, αλλά και ενίσχυσης των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων,  για την ακρίβεια.

Ενισχύουμε εργαζόμενους & επιχειρήσεις με 680 εκατομμύρια ευρώ, επισήμανε ο πρωθυπουργός και υποσχέθηκε αποκλιμάκωση του φαινομένου της ακρίβειας το α’ τρίμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

  • Έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ
  • Πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ σε 800.000 συνταξιούχους
  • Πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με αναπηρία

Η συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιείται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά από πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ανέβηκε πρώτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτησης για την ακρίβεια.

Η ομιλία του πρωθυπουργού για την ακρίβεια & οι εξαγγελίες του, από το βήμα της Βουλής

«Όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να είμαστε ακριβείς. Θα περιγράψω την αντικειμενική πραγματικότητα επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, γιατί το θέμα δεν προσφέρεται για ανέξοδους λαϊκισμούς, αλλά για καθαρές αλήθειες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Προ Ημερησίας συζήτηση με θέμα την ακρίβεια στη Βουλή, που γίνεται μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

«Πρώτη αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Μετά τα lockdown η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές τον πληθωρισμό. Για αυτούς τους λόγους αλλά όχι μόνο ανέβηκαν και οι τιμές της ενέργειας» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην κοινότητα των οικονομολόγων. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών και θεωρώ με τεκμηριωμένο τρόπο, υποστηρίζει πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο φαινόμενο αποδίδεται στην δημοσιονομική χαλάρωση. Η ΕΚΤ συμμερίζεται την πρώτη άποψη, εξ ου και δεν αυξάνει τα επιτόκια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

Δείτε στο Video την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις, όπως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010 – 2011. Και τότε απεδείχθη το φαινόμενο παροδικό, έτσι και τώρα θεωρώ πως θα δούμε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στην περίπτωση της πατρίδας μας, η πραγματικότητα κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων που επικαλούμαστε. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με πολλές χώρες, εξ ου και το καλάθι προϊόντων παραμένει συγκριτικά φθηνότερο».

Το συνολικό πόσο που διαθέτουμε για ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων είναι 680 εκατομμύρια ευρώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την ομιλία του, έκανε αναφορά στην Ισπανία και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα του είπε: «Και στην οικονομία, όπως και στα εξοπλιστικά, δεν μας τα λένε καλά οι νεόκοποι φίλοι σας, οι Ισπανοί σοσιαλιστές με τους φίλους σας τους Podemos».

Και απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός αν έφερε: «Εσείς κ. Τσίπρα επιδιώκατε να συναντηθείτε με τον κ. Σάντσες όταν ήλθε στην Ελλάδα. Και στις προ-συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος εσείς πηγαίνετε»…

Συνεχίζοντας την αναφορά του στο αντικείμενο της Προ Ημερησίας συζήτησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει την ζωή των πολιτών και εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας».

«Θέλω να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία και όχι ψέματα και εντυπώσεις της στιγμής» συνέχισε και συμπλήρωσε πως «αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές και πρόσκαιρο φαινόμενο στο οποίο πιστεύω πως η χώρα μας απαντά με αποτελεσματικότητα.

Με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων σημαντικών αυξήσεων στην ενέργεια η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων αιχμής στην ενέργεια και γιατί δύο χρόνια τώρα είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας του εισοδήματος.

Πρώτη η Ελλάδα από την ΔΕΘ ανακοίνωσε κρατική επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία και μετά αυξήσαμε, διπλασιάσαμε τα κοινωνικά τιμολόγια, εξαιρέσαμε τα τέλη στο φυσικό αέριο».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Το συνολικό πόσο που διαθέτουμε για ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι 680 εκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη αυτή ως μέγεθος της οικονομικής δραστηριότητας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και όπως γνωρίζετε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης είναι διπλάσιο και δίνεται με αντικειμενικά κριτήρια. Να σας πω επίσης πως η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια. Και ναι σήμερα η ΔΕΗ είναι ισχυρή γιατί εσείς μας την παραδώσατε σε κατάσταση χρεοκοπίας».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ακρίβεια:

  • Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να απαντήσω σε όσα εύλογα απασχολούν τους πολίτες.
  • Όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να είμαστε ακριβείς.
  • Θα περιγράψω τη πραγματικότητα επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT
  • Πρώτη αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών.
  • Η έξοδος από τα lockdown έφερε μία απότομη αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές και ο πληθωρισμός.
  • Γι αυτούς και όχι μόνο τους λόγους αυξήθηκε και η τιμή της ενέργειας.
    πιο πολλοί ισχυρίζονται πως θα είναι ένα φαινόμενο πρόσκαιρο.
  • Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 4,1% και την Ελλάδα στο 2,8% και χώρες όπως η Ισπανία 5,4%.
  • Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
  • Κύριε Τσίπρα εκτός από τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και στην ακρίβεια δεν μας τα λένε καλά οι νεόκοποι φίλοι σας στην Ισπανία.
  • Η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας
    Αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές, πρόσκαιρο φαινόμενο στο οποίο απαντά η Ελλάδα και είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.
  • Η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων αιχμής για την ενέργεια και επειδή το εισόδημα των νοικοκυριών είχε θωρακιστεί τα προηγούμενα δύο χρόνια.
  • Πρώτη η Ελλάδα, από την παρουσία μου στη ΔΕΘ, ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στο ρεύμα. Διπλασιάσαμε την ενίσχυση των κοινωνικών τιμολογίων.
  • Η στήριξη που παρέχουμε για δαπάνες ρεύματος και θέρμανσης είναι 680 εκατομμύρια ευρώ. Είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν δοθεί στην Ευρώπη. Και το επίδομα θέρμανσης φέτος θα είναι διπλάσιο και με αντικειμενικά κριτήρια.
  • Και επειδή εικάζω ότι θα αναφερθείτε και στη ΔΕΗ θα σας πω ότι η ΔΕΗ, την οποία χρεοκοπήσατε, σήμερα είναι ισχυρή με αύξηση κεφαλαίου με 9 φορές μεγαλύτερη μετοχή από ό,τι μας την παραδώσατε.
    6% ΦΠΑ στις ζωοτροφές, μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μέσα μεταφορές, καφές κλπ.
  • Ειδικές παρεμβάσεις για τους νέους. Κατάργηση τέλους κινητής τηλεφωνίας, το πρώτο ένσημο που προσφέρει ευκαιρία για δουλειά. Την αύξηση του κατώτατου μισθού, όχι ήδη προαναγγείλει ότι εκτός από την αύξηση που έχει αποφασιστεί, θα υπάρξει εντός του έτους και 2η αύξηση για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας.
  • Την ίδια ώρα υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά για να μην υπάρξει μόνιμη κερδοσκοπία.
  • Η αύξηση του μέσου εισοδήματος κατά 7% σε μόλις δύο χρόνια.
  • Να μην ξεχνάμε τη φροντίδα μας στους πιο αδύναμους να δώσουμε διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα για το Δεκέμβριο.
  • Υλοποιήσαμε με συνέπεια ευρύτερη πολιτική φοροελαφρύνσεων και αναπτύξεων
  • Μικρότερο φόρο εισοδήματος, μικρότερος ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί και τα νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα από ότι είχαν επί των ημερών σας.
  • Πρόκειται ευτυχώς για τους Έλληνες και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ η αντιστροφή της φοροεπέλασης που κάνατε επί 4,5 χρόνια.
  • Η Ελλάδα σήμερα εμφανίζει για τα επόμενα δύο χρόνια την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή.
  • Η Ελλάδα πρ0ωταθλήτρια εν μέσω κορωνοϊού στη μείωση της ανεργίας, διαψεύδοντας της Κασσάνδρες και όσους προέβλεπαν ότι θα εκτινασσόταν η ανεργία, αλλά τελικά έγινε το ανάποδο.
  • Σταθερή επιλογή των μεταρρυθμίσεων δίνουν στη χώρα δυναμική για το αύριο.
  • Η Ελλάδα 4η στον κόσμο και 3η στην Ευρώπη με βάσει τα μέτρα στήριξης στην πανδημία.
  • Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τη δυσκολία των ανατιμήσεων χωρίς απώλειες.
  • Πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα παροχές που ήταν αίολες ή έκρυβαν νέους φόρους. Δεν μπορούμε μόνο να σχολιάζουμε, αλλά να σχεδιάζουμε.
  • Συνθήματα φωτοτυπία του παρελθόντος, όπως πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με χρήματα που δεν υπάρχουν και θα μπορούσαν να γίνουν πράξη με κανένα νόμο και κανένα άρθρο.
  • Τρεις ακόμα πρωτοβουλίες στήριξης συμπολιτών μας
  • Όπως το 2020 και όπως έχω δεσμευθεί 100.000 ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Θα αποδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο
  • Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν επιπλέον βοήθημα 250 ευρώ αυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Είναι απλώς μία ανακούφιση όχι κάτι παραπάνω.
  • Το ίδιο ακριβώς επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία.