Οι εξηγήσεις του Ισπανού ΥΠΕΞ στον Ν. Δένδια: Υπεράνω πάσης αμφιβολίας η αλληλεγγύη της Ισπανίας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Υπεράνω πάσης αμφιβολίας η αλληλεγγύη της Ισπανίας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.». Αυτό αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ότι είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, όταν η Ελλάδα ζήτησε  εξηγήσεις για τη πρόσφατη συμφωνία της Ισπανίας  με τη Τουρκία.

«Η αλληλεγγύη της Ισπανίας προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας, υπεράνω πάσης αμφιβολίας, και το λέω αυτό εδώ, στην έδρα του Κοινοβουλίου», τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José-Manuel Albares), μιλώντας πρόσφατα στο ισπανικό Κοινοβούλιο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Ισπανός ΥΠΕΞ: Τι εξηγήσεις έδωσε στον Νίκο Δένδια για την πώληση εξοπλισμών  στην Τουρκία | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Τα ανωτέρω κοινοποίησε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Ισπανός ομόλογός του, μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική τους συνομιλία, γνωστοποιούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Η δήλωση του Ισπανού ΥΠΕΞ ήρθε μερικές ώρες αφού έγινε γνωστή η επίσκεψη του στην Ελλάδα προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις με αφορμή τη συμφωνία για την πώληση φρεγατών από την ιβηρική χώρα στην Τουρκία.

 

Η συνομιλία του Νίκου Δένδια, με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ – Μανουέλ Αλμπάρες

Όπως ανέφερε χθες το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (J.M.Albares).

Κατά τη συνομιλία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν, ενώ ο Ισπανός ομόλογός του έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. «Η πρότασή του έγινε δεκτή», σημειώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι, σε ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ισπανία προσβλέπει η Τουρκία, με την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς και ενός υποβρυχίου, όπως δήλωσε την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.