Εξηγήσεις ζητά η Αθήνα από τη Μαδρίτη για τη στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία - Έρχεται στην Ελλάδα ο Ισπανός ΥΠΕΞ

Εκτάκτως κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ισπανός πρέσβης, Ενρίκε Βιγέρα Ράμπιο, για το θέμα της στρατιωτικής συμφωνίας Ισπανίας-Τουρκίας, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τις κινήσεις της Μαδρίτης και τις ενέργειες με την Τουρκία.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, για τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν από το ταξίδι του Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα.

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε να ταξιδέψει άμεσα στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε δεκτή την πρόταση του Ισπανού ομολόγου του και πλέον αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση της ημερομηνίας του ταξιδιού.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, «σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του J.M.Albares».

 

«Κατά την συνομιλία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα Ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. Η πρόταση του έγινε δεκτή» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο Ν. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε δηλώσει- στέλνοντας μήνυμα με αποδέκτη προφανώς την Ισπανία – να ακολουθήσουν και άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξοπλίζουν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της ΕΕ,

«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.