Γιατί αποφασίστηκαν rapid test στις εκκλησίες - Κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν το μέτρο

Στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, που περιελάμβαναν και τους ναούς και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Όλες οι χώρες προσαρμόζουν τη στρατηγική τους και από την πρώτη στιγμή αυτό είπαμε κι εμείς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δε θα αλλάξουμε τη στρατηγική μας και θα αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα την πανδημία εκεί που δεχόμαστε μεγάλη πίεση και θα καταβάλλουμε προσπάθειες να παραμείνει η οικονομία σε λειτουργία και η κοινωνία ανοιχτή. Τα βασικά κομμάτια της στρατηγικής μας δεν έχουν αλλάξει», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου και τόνισε σχετικά με τους ανεμβολίαστους ότι με τα τεστ, θα μπορούν να κάνουν μόνο πράγματα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Ο κ. Οικονόμου κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπαίνουν στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη rapid test και αν στους ελέγχους που θα γίνονται, διαπιστωθεί ότι δεν τα έχουν, θα επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος. «Στις εκκλησίες πηγαίνουν άνθρωποι ηλικιών που είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί κι έχει περάσει το διάστημα που έχουν ανοσία είτε είναι ανεμβολίαστοι.

Εκεί από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο είπαμε ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν θωρακισμένοι. Είπαμε λοιπόν ότι θα απαιτείται το τεστ μετά και την υπόδειξη της Ιεράς Συνόδου και οι επίτροποι της εκκλησίας θα είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν αυτή τη διαδικασία και δειγματοληπτικά τα όργανα της Πολιτείας θα κάνουν κι εκεί ελέγχους. Οι πιστοί οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να πειθαρχήσουν», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον στόλο των λεωφορείων από τα 850 το 2019 στα 1.350 σήμερα για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος ο συνωστισμός, ενώ για τα σούπερ μάρκετ τόνισε ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους γιατί συνδέεται με βασικές ανάγκες.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο τόνισε ότι θα προχωρήσει όπως το προηγούμενο διάστημα με τεστ που θα ελέγχονται στην είσοδο. Σχετικά με ωράριο των εμπορικών καταστημάτων που θα είναι 10 το πρωί με 9 το βράδυ, υπογράμμισε ότι δεν επιβάλλεται νομοθετικά και είναι ζήτημα των εμπορικών συλλόγων και επιλογής των επιχειρηματιών.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας τονίζοντας ότι καταγγέλλει και προτείνει πράγματα, τα οποία έχουν ήδη γίνει. «Είτε αγνοούν είτε υποκρίνονται ότι αγνοούν. Δεν είναι δυνατόν να λες, να επιτάξετε τις κλινικές του ιδιωτικού τομέα όταν 700 κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα, σχεδόν το σύνολο των ιδιωτικών κλινών από τη Λάρισα και πάνω είναι στη διάθεση του ΕΣΥ και για Covid-19 και για non covid περιστατικά», σχολίασε.

Τέλος, ερωτηθείς για την εξοπλιστική συνεργασία της Ισπανίας με την Τουρκία, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Σάντσεθ κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος από που έχει συμφωνήσει στην Ε.Ε.