Επίκαιρη ερώτηση Σπίρτζη: «Παρακολουθήσεις & φακέλωμα από την ΕΥΠ - Αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα «Παρακολουθήσεις και φακέλωμα από την ΕΥΠ-Αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών», κατέθεσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης.

«Η απόλυτη σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως άμεσα εποπτεύοντα την ΕΥΠ και του επιτελικού του κράτους, για τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων και του φακελώματος πολιτών από την ΕΥΠ, μας οδηγεί – όπως είχαμε προαναγγείλει – στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης, ως ένα πρώτο βήμα σε μια σειρά αντιδράσεων μας που πρόκειται να ακολουθήσουν», αναφέρει ο κ. Σπίρτζης σε δήλωση του.

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Μητσοτάκης «οφείλει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα που διατυπώνονται στην επίκαιρη ερώτηση όπως: Ποιες εντολές δόθηκαν στην ΕΥΠ, για τις παρακολουθήσεις που αποκαλύφθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη ή συνεργάτες του και από ποιόν συγκεκριμένα; Έλαβαν και από ποιους εισαγγελείς άδειες παρακολούθησης; Έχουν δοθεί άλλες αντίστοιχες εντολές παρακολουθήσεων; Πότε ενημερώθηκε για πρώτη φορά από την ΕΥΠ για τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων και το ‘ιδεολογικό υπόβαθρο’ των υπό παρακολούθηση πολιτών;

Ποια η αναφορά για την παρακολούθηση δικηγόρων που ανέλαβαν την υπεράσπιση μεταναστών; Ποια η αναφορά για δημόσιο λειτουργό που εμφανίζεται υπέρμαχος των εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων των μεταναστών; Ποια η αναφορά για το 12χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία που ζωγράφισε σκίτσο που δημοσιεύτηκε στη Le Monde και ποια η αναφορά για τον δικηγόρο και τον δημοσιογράφο που επικοινώνησαν μαζί του;

Πώς ακριβώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εποπτεύει την ΕΥΠ; Πώς διασφαλίζει τον θεσμικό της ρόλο για την εθνική ασφάλεια; Πώς προγραμματίζει με αδιάβλητο τρόπο την στελέχωση της; Πώς κατοχυρώνει την δημοκρατική και νόμιμη λειτουργία της, πως αντιμετωπίζει τις αναφορές σαν αυτές που αποκαλύφθηκαν; Πώς εγγυάται την μη ύπαρξη ‘ιδεολογικού υποβάθρου’ φακέλων πολιτών και εμποδίζει τη διασπορά κυβερνητικών συκοφαντικών διαρροών προς το ΣΥΡΙΖΑ;».

Παράλληλα, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στη δήλωση του ότι «νέα αποκάλυψη» στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών «φέρνει στη δημοσιότητα το μυστικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που χωρίς καμία διαβούλευση αλλάζει τις διαδικασίες προσλήψεων στην ΕΥΠ, προβλέποντας τις γνωστές αδιαφανείς ρουσφετολογικές διαδικασίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και βάζοντας στον πάγο ακόμη και το αλλαγμένο και λαβωμένο ΑΣΕΠ».

Ο κ. Σπίρτζης σχολιάζει ότι «η διαιώνιση της διαχρονικής Μητσοτακικής ομάδας της ΕΥΠ και τα όσα ντροπιαστικά αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για τις εντολές παρακολούθησης και φακελώματος πολιτών θα τα ζήλευε ο αείμνηστος Νίκος Γρυλλάκης, παρά την καταπληκτική του επαγγελματική πορεία στις υποκλοπές, στις παρακολουθήσεις, στη δίωξη κομμουνιστών και σε ότι αναφερόταν στις «ένδοξες» εποχές που υπηρέτησε, ως την κατάληξη του ως σύμβουλος ασφαλείας του αείμνηστου Κων/νου Μητσοτάκη».

«Θα παρακολουθήσουμε με επιμέλεια τις παρατηρήσεις του ΣτΕ…», προσθέτει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η συνέχεια στην Δικαιοσύνη, στο Κοινοβούλιο και στους αγώνες του δημοκρατικού λαού μας».

Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και σχετικά με δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών το Σάββατο για παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ.

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Η ΕΥΠ επιτελεί σημαντικό, σπουδαίο ρόλο και έργο με μεγάλη επάρκεια για απειλές για την εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών και τον ομαλό κοινωνικό βίο. Απειλές που δεν έχουν το περιεχόμενο που είχαμε συνηθίσει αλλά υβριδικά χαρακτηριστικά όπως στον Έβρο ή σε σχέση με την υγειονομική κρίση.

Η ΕΥΠ εποπτεύεται από ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή. Θα ήταν καλό η δουλειά της και ο ρόλος της να μένει έξω από τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση όπως και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για το διοικητή και τους επικεφαλής της για προφανείς λόγους.

Με τα δείγματα γραφής που έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμέναμε να έχει τέτοιου είδους ευαισθησίες. Δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η ΕΥΠ όταν μάλιστα ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διοικητής της είναι στη διάθεση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να ενημερώνεται», απάντησε.

Τέλος ρωτήθηκε και για το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και της συνάντησης που θα έχει με τον Τζο Μπάιντεν και απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο».

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ