Προληπτικά μέτρα αυξημένης επιτήρησης των συνόρων μετά τις απειλές Ερντογάν

Η λήψη προληπτικών μέτρων με ενίσχυση της επιτήρησης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας με την Τουρκία αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο με τους αρχηγούς των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Με την απόφαση αυξάνεται στα σύνορα η ετοιμότητα και θα υπάρχει άμεση αναφορά περιστατικών από τις μονάδες της παραμεθορίου, που αφορούν σε αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Τα μέτρα θα εφαρμόζονται σε συντονισμό με τοτην ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέβασε εκ νέου τους τόνους της αντιπαράθεσής του με την Ελλάδα και αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, απέιλησε να ανοίξει κα πάλι τα σύνορα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το να κατηγορεί κανείς την Τουρκία για την προσφυγική κρίση συνιστά πραγματική αχαριστία».

«Η Ελλάδα είναι εκείνη που καταδικάζει σε θάνατο τους πρόσφυγες, εμβολίζοντας τα πλοία τους. Έχουμε όλα τα ντοκουμέντα», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατ. πρόσφυγες, περισσότερους απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, υπό το πρίσμα ενός νέου κύματος Αφγανών προσφύγων, το οποίο ενδέχεται να κατευθυνθεί μέσω της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Ο ίδιος επιτέθηκε επίσης στην Ελλάδα λέγοντα ότι «έχει μετατραπεί σε μια απέραντη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ», ενώ εγκαλεί τη χώρα μας για «κακή μεταχείριση» των προσφύγων.

«Η Ελλάδα έχει μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε μια βάση των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.

 

Η αντίδραση της Αθήνας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και ήρθε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας- Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι΄άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.