Στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση επιχείρησης χειραγώγησης κοινής γνώμης (Video)

"Ό,τι ενοχλεί τον Καίσαρα, πρέπει να κλείσει. Αυτή είναι η άποψή σας για τη Δημοκρατία", επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, για την εξαίρεση αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ, από τη λίστα Πέτσα.

Με διαδικαστική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021, η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για τη «Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Όπως αναφέρεται στην πρόταση: «Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιπροτείνει τη διεύρυνση του χρόνου της επιτροπής από το 2015 καθώς επίσης και η εντολή της Ολομέλειας στην Επιτροπή να είναι σε γλώσσα ουδέτερη» προκειμένου να μην προδικάζει την απόφαση για το ζητούμενο της διερεύνησης και το σχετικό πόρισμα. Επειδή έχουμε ακούσει διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων με άλλα να συμφωνούν με αυτή την πρόταση και άλλα που ζητούν περαιτέρω διεύρυνση από το 2011, θα θέλαμε να υπάρξει σήμερα μια τοποθέτηση από όλα τα κόμματα κατά πόσο συμφωνούν με τη διερεύνηση του χρόνου της Επιτροπής και αυτό είναι σημαντικό για τη διαμόρφωση της πρότασης και την σημερινή μας λειτουργία».

Η ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.  στην έναρξη της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, σήμερα: 

Για πρόταση εντυπωσιασμού μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε άμυνα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο ρόλο της αντιπολίτευσης είπε ο κ. Ραγκούσης.

Υπέρ του να επεκταθεί χρονικά η εξέταση της υπόθεσης τάχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάλεσαν ωστόσο τη ΝΔ να θέσει το θέμα στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί.

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση τη δυνατότητά της για εξεταστικές επιτροπές έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής. «Ελάτε στην επιτροπή να διευρύνετε την υπόθεση», προσέθεσε.

«Δεν έχει νόημα τώρα η συζήτηση αυτή» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημειώνοντας τη θέση του κόμματός του «να πάει και πιο πίσω» η υπόθεση.

Είναι υποκριτικό να τίθεται το θέμα αυτό τώρα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας, προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε υπέρ. Όσο πίσω θέλουν».

Κίνηση εντυπωσιασμού χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ η Φωτεινή Μπακαδήμα εκ μέρους του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι «σαφέστατα, είναι διαχρονικές οι ευθύνες»

Παρακολουθείστε σε Live αναμετάδοση τη  συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο Παρίσι, για τη διάσκεψη για την Λιβύη και εκπροσωπείται από τον Γιώργο Γεραπετρίτη στη συζήτηση.

Ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης είπε πως «η παρέμβασή μου δικαιώθηκε από τις ίδιες τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Ξεκαθάρισαν πλήρως οι θέσεις όλων των κομμάτων με εξαίρεση του ΚΙΝΑΛ που όμως έχει βγάλει ανακοίνωση ότι συμφωνεί με τη διεύρυνση του χρόνου εξέτασης και συνεπώς θα θέλαμε να έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και ελπίζουμε ο κ. Σκανδαλίδης να την δει και να συμφωνήσει».

Στις αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «ξέρω ότι η συζήτηση αυτή πονάει» ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε «απομόνωση» λέγοντας ότι «απονεύρωση είναι η συρρίκνωση των δυνατοτήτων μιας Επιτροπής, απονεύρωση είναι η μείωση του χρόνου που εξετάζει τα θέματα, απονεύρωση είναι η εντολή να προκαταλαβαίνει το ζητούμενο και το πόρισμα».

Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει τελικά πρόταση για δεύτερη Εξεταστική, όπως αρχικά είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα κάνει, ωστόσο στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης επανέφερε το αίτημα για «χρονική διεύρυνση» του έργου της εξεταστικής. Την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναμένεται να ψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση) ενώ και η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, να υπερψηφίσει την πρόταση. Έτσι, η πρόταση αναμένεται να συγκεντρώσει 141 ψήφους, τη στιγμή που απαιτούνται 120. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει 86 βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 8.

Σημειώνεται ότι, με βάση τις προβλέψεις της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης (άρθρο 68 παρ. 2), η λήψη απόφασης επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή απαιτεί τουλάχιστον 120 ψήφους βουλευτών και όχι την πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 6.00 μ.μ. απόψε.