Με τις ψήφους της ΝΔ υπερψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας

Με τις ψήφους της ΝΔ και του Ανδρέα Λοβέρδου υπερψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν, ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε παρών.
Ωστόσο, ένα μικρό θρίλερ εκτυλίχθηκε στην τελική ψηφοφορία για τον Ποινικό Κώδικα με πρωταγωνιστή το ΚΙΝΑΛ.

Στο πρακτικό της καταχώρησης ψήφων που δόθηκε από την έδρα, καθώς δεν λειτουργούσε το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Μουλκιώτης εμφανίζεται να έχει δηλώσει «ναι επί της αρχής» και όχι «παρών». Αρχικά το λάθος αποδόθηκε στην υπηρεσία, ωστόσο αργότερα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ παραδέχθηκε εκ παραδρομής ότι ψήφισε «ναι».

Εν τω μεταξύ, αξιόποινο αδίκημα θα θεωρείται πλέον η παραβίαση δικαστικής απόφασης με τροποποίηση που επέφερε στον Ποινικό Κώδικα ο Κώστας Τσιάρας, διευκρινίζοντας ότι αφορά κυρίως γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, όπως για παράδειγμα η παραβίαση ασφαλιστικών μέτρων.

Αναφερόμενος στην διάταξη για την μετατροπή σε κακούργημα της παρασκευής και κατοχής μολότοφ ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι πρέπει «να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και πως όταν σε δημόσιες συναθροίσεις, η αστυνομία εντοπίζει δεκάδες εκρηκτικά σε ένα σπίτι αυτό δεν συνιστά ελευθερία έκφρασης».

«Είναι θέμα ασφάλειας των πολιτών, των αστυνομικών, της κοινωνίας γιατί είναι θεμιτό κάποιος να διαδηλώνει αλλά όχι με μολότοφ», είπε ο υπουργός. Απέρριψε τέλος την κριτική για τη διάταξη που μετατρέπει σε κακούργημα τη διασπορά fake news, σημειώνοντας ότι δεν παραβιάζεται η ελευθερία του λόγου.