Μηταράκης για μεταναστευτικό: «Κάποιοι επιθυμούν να επαναληφθεί η κρίση του 2015» (Video)

«Υπάρχουν κάποιοι που, είτε για οικονομικούς, είτε για ιδεολογικούς λόγους, θέλουν να επαναληφθεί το 2015», επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στις κατηγορίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, τις οποίες, όπως τόνισε, «έχουμε ακούσει από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από πολλές ΜΚΟ».

Ο Ν. Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star το βράδυ της Τετάρτης, τόνισε ότι «η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της. Το είπε ξεκάθαρα χθες και ο πρωθυπουργός. Και στη θάλασσα και με τον φράχτη στα χερσαία σύνορά μας. Η χώρα μας έχει σύνορα. Τα προστατεύουμε, όμως, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Κάνουμε αυτό που μας επιτρέπει ο νόμος. Αποτρέπουμε και δεν επιτρέπουμε παράνομη είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα», και πρόσθεσε πως «φέτος έχουμε τις λιγότερες απώλειες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο, χάρη στη μεγάλη προσπάθεια του Λιμενικού Σώματος».

Ο ίδιος ανέφερε πως «η Frontex ελέγχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεσή του λέει πως δεν υπάρχει παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων της Ε.Ε., είτε από την πλευρά της Frontex, είτε από την πλευρά της Ελλάδας. Υπήρξαν 280 περιστατικά, που η τουρκική ακτοφυλακή κατέθεσε και εξετάστηκαν από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, χωρίς να βρεθεί κάτι μεμπτό».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «ο ρόλος της Τουρκίας δεν είναι αυτός που σίγουρα θα ήθελε η Τουρκία, χάρη στη χώρα μας. Επειδή μπορέσαμε εμείς να φυλάξουμε τα σύνορά μας από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, με τις ροές, φέτος, να είναι μειωμένες κατά 90%. Αυτό δημιουργεί μια μεγάλη μείωση της διαπραγματευτικής ισχύος της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά fora».

«Η Τουρκία, δυστυχώς, δεν εφαρμόζει την Κοινή Δήλωση του 2016. Πρώτον, να αποτρέπει τις παράνομες αναχωρήσεις από τα τουρκικά εδάφη. Κάθε βάρκα στο Αιγαίο είναι μια αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είναι μια αποτυχία της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία. Δεύτερον, να δεχθεί τις επιστροφές όσων ήρθαν παράτυπα στη χώρα μας, κρίθηκε η υπόθεσή τους και τελεσίδικα δεν δικαιούνται άσυλο», κατέληξε.