Νίκος Ανδρουλάκης: «Ναι σε γόνιμο διάλογο, όχι σε παράλληλους μονολόγους»

«Αυτό το μοντέλο δεν είναι debate , είναι παράλληλοι μονόλογοι. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να κάνουμε από τα σπίτια μας παράλληλους μονολόγους. Δια ζώσης μπορούμε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο για να δεσμευτούμε απέναντι στον λαό της δημοκρατική παράταξης ως προς το τι κόμμα θέλουμε και ποιο είναι το όραμά μας για την πατρίδα».

 

Το σχόλιο αυτό έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ για την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να γίνουν τρεις τηλεοπτικές θεματικές συζητήσεις, ακόμη και με απομακρυσμένη σύνδεση, αντί για debate, όπως το 2017.

 

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος για την ηγεσία τού κόμματος ανέφερε ότι «ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης θα ψηφίσει με κριτήριο το ποιος θα μεγαλώσει το κόμμα και θα δημιουργήσει μια παράταξη που θα πάει σε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να μπει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο».

 

Επίσης ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως δεν επιθυμεί οποιαδήποτε παρέμβαση τρίτων δυνάμεων στην εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής. «Θέλω τον πρόεδρο της παράταξης να τον εκλέξουν άνθρωποι που πιστεύουν ιδεολογικά στον χώρο μας και όχι τρίτες δυνάμεις που ανήκουν κατά συνείδηση στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί όποιος περνάει απέξω, ψήφισε και θα ξαναψηφίσει ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, να θέλει να επηρεάσει το ποιος εκλέγεται πρόεδρος της δημοκρατικής παράταξης. Είναι αδιανόητο και δείχνει έλλειψη πολιτικού πολιτισμού κάποιοι να κινητοποιούν τέτοιες δυνάμεις» τόνισε.

 

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πώς «ένα κόμμα με χαμηλό ποσοστό πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση. Ένα κόμμα με πολύ μεγάλο ποσοστό, συζητά όλα τα σενάρια, αλλά αξιακά και προγραμματικά, όχι για τη διανομή της εξουσίας και των υπουργικών θέσεων».

 

Ανέφερε ακόμη ότι έχει ως στόχο «ένα θεσμικό κόμμα που θα λειτουργεί με αξιοκρατία και διαφάνεια. Με ένα ριζοσπαστικό, σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που θα αγγίζει όλες τις αγωνίες των Ελληνίδων και των Ελλήνων και βέβαια με πάθος για αλλαγή γενιάς».

 

Τέλος αναφέρθηκε και στη προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σημειώνοντας ότι είναι ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε «η Ελλάδα και η Ιταλία να πάψουν να έχουν το φορτίο της πρώτης χώρας εισόδου». «Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει συμμάχους, διότι με αυτούς που έχει σήμερα, δεν πρόκειται να δούμε ποτέ αναθεώρηση του Δουβλίνου. Θα είμαστε πάντα ευάλωτοι στις επιλογές του κάθε Όρμπαν, του κάθε Πολωνού ή Αυστριακού, που μας χτυπάνε την πλάτη, αλλά μας θέλουν αποθήκη ψυχών για να μην παίρνουν αυτοί πρόσφυγες στις χώρες τους μέσω της μετεγκατάστασης» προσέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.