Αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών - «Εξασφαλίζει τη διαφάνεια» λέει ο Ν. Παπαθανάσης, θα το καταψηφίσουμε απαντά το ΚΚΕ

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στον πολιτικό κόσμο σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.

Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές εξασφαλίζει τη διαφάνεια στον μέγιστο βαθμό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

“Πείτε μου, πότε παραδίδεις ευκολότερα τις λαϊκές αγορές στους μεσάζοντες; Όταν έχεις ένα αδιαφανές σύστημα που δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος να διαπιστώσει εάν έχει δικαίωμα να πάρει άδεια για να συμμετάσχει σε μια λαϊκή αγορά ή όταν έχεις ένα σύστημα, με διαφάνεια, που καταγράφεται το κάθε τι, ώστε να μπορεί ο καθένας να δει αν δικαιούνται να βρίσκεται εντός της αγοράς αυτής;”, είπε ο Νικόλας Παπαθανάσης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μερίμνησε για να στηρίξει τους παραγωγούς και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

“Το νομοσχέδιο μεταρρυθμίζει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών με στόχο την καλύτερη και πιο ποιοτική παροχή αγαθών στους πολίτες και με στόχο τη διαφάνεια”, είπε ο κ. Παπαθανάσης και επισήμανε ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση είναι που ξεκαθαρίζει τους κανόνες ώστε όλοι να γνωρίζουν πότε δικαιούνται κάτι και πότε όχι. Ιδίως για το ζήτημα της μοριοδότησης στην αδειοδότηση, είπε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους και τις νέες που θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή να διεκδικήσουν άδεια με όρους διαφάνειας και με τρόπο που να γνωρίζουν εάν έχουν τα μόρια για να λειτουργήσουν σε αυτή την αγορά.

Σε σχέση με τη στόχευση του νομοσχεδίου για τη στήριξη των καταναλωτών, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τις τιμές στην αγορά με την ψηφιακή μεταρρύθμιση του e-καταναλωτή, ένα εργαλείο που στηρίζει την οικονομία και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι πλέον η άδεια παραγωγών πωλητών, θα έχει διάρκεια πέντε ετών, ότι η προσωρινή ανάκληση θα επιβάλλεται μετά από τρεις ελέγχους κατά τους οποίους θα διαπιστώνεται ότι δεν εκδίδονται αποδείξεις (σσ στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλεπόταν ανάκληση μετά από δύο ελέγχους), πως η υποχρεωτική γνωστοποίηση κενών θέσεων θα γίνεται δύο φορές το χρόνο και θα διασφαλίζονται οι θέσεις των παραγωγών διότι εκείνοι θα δηλώνουν ποια ποσότητα σκοπεύει να πουλήσει στις λαϊκές αγορές και επί αυτής της ποσότητας θα μετράει το 50%, προκειμένου να αποδεικνύεται ότι η κύρια δραστηριότητα του παραγωγού είναι στις λαϊκές αγορές.

Σε σχέση με τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες αποκτούν ένα εύχρηστο εργαλείο οργάνωσης και διαχείρισης του υπαίθριου εμπορίου και οι πωλητές ένα σαφές πλαίσιο άσκησης της δραστηριότητας τους. Για δε την επέκταση της διαδικασίας της προκήρυξης, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά, εισάγεται για όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων πωλητών, για κάθε μορφή υπαίθριου εμπορίου, με στόχο να αποκλειστούν φαινόμενα άνισης και διακριτικής μεταχείρισης ενώ διευρύνονται και οι επιλογές για τη μεταβίβαση αδειών.

O αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι σύντομα δημιουργείται ένα νέα εργαλείο, η e-ιχθυαγορά, προκειμένου και εκεί οι καταναλωτές να μπορούν να βρίσκουν τρόφιμα ποιοτικά και ανταγωνιστικά στις τιμές.

Α. Γεωργιάδης: Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου των λαϊκών αγορών είναι υπέρ του νομοσχεδίου

“Κανένας μας δεν θέλει να κλείσει τις λαϊκές αγορές, και σίγουρα όχι εγώ. Στόχος μας είναι οι λαϊκές αγορές να συμβαδίζουν με την οικονομία του 21ου αιώνα”, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. “Παρά τα όσα έχουν ακουστεί και έχουν γραφεί αυτές τις ημέρες, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου των λαϊκών είναι υπέρ του νομοσχεδίου. Απόδειξη αυτού, είναι πως έχει προγραμματιστεί απεργία δύο φορές και δεν έκλεισε καμία λαϊκή αγορά. Ποιος να απεργήσει; Οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών γνωρίζουν ότι το νομοσχέδιο έχει μέσα πλείστες όσες διατάξεις που ήταν διαχρονικά τους αιτήματα, όπως ο τρόπος μεταβίβασης των αδειών από τους γονείς στα παιδιά, όπως οι άδειες πενταετούς διάρκειας”, είπε ο κ. Γεωργιάδης. “Ακόμα και ο κ. Μόσχος έχει παραδεχθεί, ότι με τον υπουργό έχει συναντηθεί 50 φορές, και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και κατέθεσε νομοσχέδιο, δεν τους είδε ούτε ένας”.

“Το νομοσχέδιο έχει την υποστήριξη του κόσμου των λαϊκών αγορών. Είναι αποτέλεσμα εξαντλητικού διαλόγου με τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, έχουμε γράψει και ξαναγράψει το νομοσχέδιο 50 φορές για να είναι όλοι ευχαριστημένοι”, επέμεινε ο υπουργός και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των παραγωγών που στην πραγματικότητα είναι έμποροι. “Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Τους δίνουμε μια ευκαιρία, δυνητική, εθελοντική, όποιος θέλει να δηλώσει τώρα, να πάρει την άδεια του εμπόρου και να συνεχίσει νόμιμα να κάνει αυτό που έκανε μέχρι σήμερα παράνομα”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αττικής, έχει μιλήσει με δραματικούς τόνους υπέρ του άρθρου, γιατί αν δεν δοθεί αυτή η δυνατότητα, πολλά μέλη της θα καταστραφούν. Όπως είπαν, καθώς η Αττική έχει μικρό κλήρο γης, δεν είναι βιώσιμη η δουλειά στη λαϊκή μόνο με την δική τους παραγωγή, και στην πραγματικότητα αναγκάζονται να κάνουν και τον έμπορο για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο κ. Γεωργιάδης, με νομοτεχνική βελτίωση θα προβλεφθεί η δυνατότητα αυτή μόνο στην Αττική και με όριο 20 στρεμμάτων. Για την μετατροπή της άδειας θα δοθεί προθεσμία ενός μήνα, η μετατροπή θα είναι εθελοντική, και μετά την παρέλευση του μήνα θα γίνουν φορολογικοί έλεγχοι και όσοι δεν έχουν προχωρήσει στη μετατροπή, θα πάρουν και την ευθύνη της πράξης τους.

Ο κοινοβουλευτικός διάλογος έχει αξία όταν γίνεται στη βάση της αλήθειας, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο σε σχέση με τις “δρακόντειες” ποινές, τις κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται, για να σημειώσει ότι τα περισσότερα έχουν προβλεφθεί με το νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα επέβαλλε σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις αφαίρεση άδειας. Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε απολύτως ψευδές ότι το 80% των φορέων που είχαν κληθεί σε ακρόαση στην επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο, ήταν αντίθετοι με τις διατάξεις. Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός σχολίασε ότι “διθυραμβικά” μίλησε για το νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος των εμπόρων, ο κ. Μουλιάτος. Σε σχέση με τους παραγωγούς, σχολίασε ότι υπήρξαν πράγματι πολλές ομοσπονδίες αρνητικές, όχι στο σύνολο του νομοσχεδίου, αλλά σε σχέση με τη δυνατότητα ενός παραγωγού να δηλώσει έμπορος σε διάστημα ενός μηνός και σε σχέση με την προκήρυξη θέσεων. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός απευθύνθηκε ιδίως στους βουλευτές της ΝΔ ως εξής: “Εσείς συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την πολιτική ηγεσία ότι δεν είχε ανοιχτά τα αφτιά της και δεν προσπάθησε να βελτιώσει το αρχικό νομοσχέδιο όσο περισσότερο γινόταν, ακούγοντας τις προτροπές και τις παρατηρήσεις σας”.

Αναφορικά με τις εξουσιοδοτήσεις που δίνονται για τη ρύθμιση θεμάτων δια υπουργικών αποφάσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε ότι σύμφωνα με τους κανόνες καλής νομοθέτησης, οι κανονιστικές πράξεις ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις, ώστε οι κανονιστικές πράξεις να μην αποκτούν ισχύ νόμου, αλλά να είναι προϊόν υπουργικής απόφασης για να είναι περισσότερο ευέλικτες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής για την οργάνωση των λαϊκών αγορών σύμφωνα με το νέο πλαίσιο.

Σε σχέση με την υποχρέωση ανάρτησης των τιμών και των ποσοτήτων των προϊόντων στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά, να υπάρξει διάλογος πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης, και να ληφθούν υπόψη κυρίως τα χαρακτηριστικά της επαρχίας, δεδομένου ότι, στόχος δεν είναι να πληγεί οιοσδήποτε, αλλά να καταπολεμηθεί η ακρίβεια στο μέτρο που αυτή αφορά τις λαϊκές αγορές. “Ο e-καταναλωτής θα είναι ένα εργαλείο διαφάνειας, για να γνωρίζει κάθε καταναλωτής πού θα βρει τη φθηνότερη τιμή”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, που αναφέρθηκε και στη μοριοδότηση για την χορήγηση αδειών: “Ακούω κροκοδείλια δάκρυα για τη μοριοδότηση του πτυχίου. Στους παραγωγούς, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μοριοδότηση για οποιοδήποτε πτυχίο. Προβλέπει μοριοδότηση σε πτυχίο σχετικό με την καλλιέργεια”. Ο υπουργός είπε ότι η μοριοδότηση θα ισχύει στην περίπτωση ισοψηφίας, ως ένα επιπλέον στοιχείο διαφάνειας, και η εκτίμηση είναι, πως η μοριοδότηση του πτυχίου θα αφορά 5 με 10 περιπτώσεις το χρόνο.

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε σήμερα, στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία της γενικής συνομοσπονδίας ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς το «ως ταφόπλακα για τους παραγωγούς» και εξέφρασε την αντίδρασή της σε αυτό.

Απ’ την πλευρά του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών και δήλωσε την «ξεκάθαρη αντίθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος στο νομοσχέδιο από την πρώτη στιγμή».

Καυτηρίασε τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί εκσυγχρονισμού των λαϊκών αγορών, σημειώνοντας ότι «το λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι η λαϊκή οικογένεια, αλλά και οι επαγγελματίες παραγωγοί και έμποροι που δραστηριοποιούνται σε αυτές».

Ανέδειξε επίσης, τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ στη Βουλή «για την πλήρη αποκατάσταση του εισοδήματος των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών, είτε για τα προβλήματα που προέκυψαν από τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε για τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στη σοδειά τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς από τον παγετό, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες».

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας, Παντελής Μόσχος, είπε ότι «το νομοσχέδιο μετά από 93 χρόνια, σταματά τους παραγωγούς να πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές, δεν υπάρχουν Νομικά Πρόσωπα στις Περιφέρειες για να μπορούν να διοικούνται οι λαϊκές αγορές, έχει ποινές τιμωρητικού χαρακτήρα, είναι ένα νομοσχέδιο που φέρνει παραγωγούς και επαγγελματίες σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Οι λαϊκές αγορές χρειάζονται για όλη τη χώρα, χρειάζονται για τα εκατομμύρια των καταναλωτών που τις στηρίζουν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας. Εάν αυτός ο κλάδος χαθεί, χάνεται η χώρα».

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Τομαρόπουλος, μέλος του ΔΣ της Συνομοσπονδίας, είπε ότι «αυτός ο νόμος έχει στην ουσία δύο νομοσχέδια: Ένα αυτό που θα ψηφίσουν οι βουλευτές και ένα άλλο είναι οι 16 υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα καθορίζουν το μέλλον μας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, δεν μπορεί να μην γνωρίζουμε το πώς θα γίνεται η ανανέωση, το τι θα πουλάμε, τους όρους και τις προϋποθέσεις, ακόμα και το ηλεκτρονικό σύστημα το καθορίζει ο υπουργός. Αυτό μας δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου για το τι μέλει γενέσθαι την επόμενη μέρα του νομοσχεδίου».

«Βεβαίως υπάρχει και το ότι για πρώτη φορά ένα νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο, θα ισχύσει από τον Φλεβάρη του 2022 με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό νόμου το οποίο δημιουργεί ανασφάλεια για την ανανέωση, καθώς πολλές άδειες ανανεώνονται τον Δεκέμβρη. Και αυτό δεν έχει προβλεφθεί παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα θέματα τα θέσαμε στον κ. υπουργό, Α. Γεωργιάδη και ακόμα και σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο.

Πέρα από αυτό, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, ιδιαίτερα στην Αττική, αφού (το) απέσυρε για τους παραγωγούς της περιφέρειας, στην ουσία τους εξαναγκάζει να πάνε να γίνουν επαγγελματίες, με αποτέλεσμα οι λαϊκές, που ξεκίνησαν για τους παραγωγούς, να χάσουν τον κοινωνικό και βιοποριστικό τους χαρακτήρα.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα των λαϊκών αγορών και θα το πολεμήσουμε και την επόμενη μέρα» κατέληξε ο κ. Τομαρόπουλος.