Έρχεται στην Ελλάδα το δορυφορικό internet - Ανοίγει ο δρόμος για εταιρείες όπως η Starlink του Έλον Μασκ (Video)

Ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του δορυφορικού ίντερνετ στην Ελλάδα πραγματοποίησαν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς συνυπέγραψαν την ΚΥΑ με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού ίντερνετ ευρείας χρήσεως στην Ελλάδα.

Για το ζήτημα είχε προηγηθεί εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη:

Ειδικότερα, η υπ’ αρ.57/ΦΕΚ Β’ 4938/25-10-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση:

• Eπικαιροποιεί την ειδική διαδικασία για την αδειοδότηση της εγκατάστασης τυποποιημένων κατασκευών κεραιών και
• Θεσπίζει νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τοποθέτηση των τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Οι κεραίες που περιγράφονται παραπάνω θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές υπηρεσίες Ίντερνετ μέσω δορυφόρου, εξασφαλίζοντας σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες και χαμηλό χρόνο απόκρισης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είχε δηλώσει προ ημερών ότι «οι πάροχοι κάνουν επενδύσεις σε οπτική ίνα, όμως πλέον έρχεται και το δορυφορικό ίντερνετ, το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό σε αυτήν».

Σύμφωνα με τον κ. Πιερακκάκη, με την ΚΥΑ δίνεται το πράσινο φως σε παρόχους όπως η Starlink του Έλον Μασκ να εκπέμψουν στην Ελλάδα και να παρέχουν υπηρεσίες. «Είναι πολύ σημαντικό για περιοχές που δεν έχουν καλή κάλυψη» είχε τονίσει σχετικά ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι δορυφορικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες εντός του 2021.