Μέρκελ: Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες - Μητσοτάκης: Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα (Video)

Οι κοινές δηλώσεις & οι 4 ερωτήσεις που τέθηκαν από εκπροσώπους των ΜΜΕ με τις απαντήσεις τους - Η σπουδαία ρήση του Γκαίτε για τους Έλληνες, με την οποία έκλεισε τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός

Με αναφορά στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας ξεκίνησε τις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τις διευρυμένες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, λέγοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος διένυσε «μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας» που «Ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χ. Κολ».

«Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Άνγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος».

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία».

«Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».

«Η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξωστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις

«Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας η «μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου».

https://economico.gr/wp-content/uploads/2021/10/mitsotakis_merkel-696x462.jpg

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την στάση της Ευρώπης στη σωρεία τουρκικών προκλήσεων: Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία – Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική – Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους.

«Γνωρίζω κα Καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. «Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία.

Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη».

Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπαθώ”» συμπλήρωσε.

Και κλείνοντας τις δηλώσεις του, πριν δώσει το λόγο στην Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».

Προσβλέπω να έχω εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κας Μερκελ

«Προσβλέπω να έχω εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κας Μερκελ» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που παραχώρησε με την Ανγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως θα γίνει συζήτηση στα πλαίσια της Ε.Ε., αλλά και πως θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εμπειρίες της προηγούμενης δεκαετίας και την εμπειρία της πανδημίας που “γέννησε” και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημιοσιονομική πειθαρχία» συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να εκληφθεί η συζήτηση αυτή ως άδεια να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Εφόσον το κάνουμε αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες στο μέλλον, κάτι που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία, να αποκτήσει ενδεχομένως πιο μόνιμα χαρακτηριστικά».

Θα ζητήσω από το διάδοχο της κας Μέρκελ να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την Τουρκία

«Αυτό που θα ζητήσω από το διάδοχο της κας Μέρκελ δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την Τουρκία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

«Υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι η επιλογή της συνεργασίας και ο δεύτερος είναι ο σκληρός που προβλέπει κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν θα κουραστώ να το λέω. Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο. Προϋποθέτει τη μείωση των αχρείαστων εντάσεων. Δεν γίνεται να στέλνει στον ΟΗΕ επιστολή με την οποία να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Υπάρχει διαρκής τουρκική προκλητικότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση στη λογική δύο κρατών στο κυπριακό».

Και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για έναν διάλογο ειλικρινή και για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού όπως απαιτούν οι σχέσεις γειτόνων. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο».

Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη

«Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Υπάρχει άμεση αντανάκλαση. Δείτε το προσφυγικό. Η πολιτική της Ευρώπης για αποτελεσματική, δίκαιη, ανθρώπινη» είπε και συμπλήρωσε πως η πολιτική φύλαξης των συνόρων είναι ελληνική με ευρωπαϊκή στήριξη.

«Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας. Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια» σημείωσε στη συνέχεια και ανέφερε πως «Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και η Ελλάδα πρώτη θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περίπτωση που αισθάνεται ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι παραβιάζονται».

Και ο πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του, θυμίζοντας στην Άνγκελα Μέρκελ σε άψογα γερμανικά την φράση του Γκαίτε, την οποία και μετέφρασε: “Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο”, επισημαίνοντάς της, πως δεν θα πρέπει να την ξεχνά.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-10/mitsotakis-merkel-maximou-tzaki.jpg.webp?itok=RMwiuHVx

Οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ

 • Αξιότιμε κ.πρωθυπουργέ θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη φιλόξενη υποδοχή
 • Όποιος έχει μία ποιότητα πολιτισμού και ζωής δεν μπορεί να αφήνει έξω την Αθήνα.
 • Όταν κάνει κανείς πολιτική θα πρέπει να έχει στο βλέμμα του την ιστορία
 • Οι σχέσεις Γερμανίας Ελλάδας ήταν πάντα ζωντανές. Την εποχή που τέθηκε το θέμα του ευρώ, είχα επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα.
 • Στο τέλος βρήκαμε μία πορεία ένα κοινό βηματισμό και η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ΕΕ.
 • Στη συνέχεια είχαμε να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό και αποδείξαμε πως μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες. Και η συμφωνία με την Τουρκία μας έδειξε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί
 • Και χθες και σήμερα είπαμε πως θα πρέπει να ισχύει το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις
 • Στις διμερείς μας σχέσεις αποδείξαμε πως μπορούμε να δουλέψουμε πολύ καλά, γι αυτό και στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μακρόχρονες επενδύσεις.
 • Σήμερα συνομίλησα με νέους ανθρώπους στο Γκέτε. Εδώ κάποιος μπορεί να γνωρίσει την Ελλάδα και εκτός τουρισμού.
 • Θα υπάρξει εξίσου καλή συνεργασία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από πλευράς μου θα ήθελα να ευχαριστήσω γι αυτή τη συνεργασία. Μπορεί πολλά να μάθει κανείς και να διδαχθεί από την Ελλάδα.

Live: Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Μέρκελ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι τέσσερις ερωτήσεις που τέθηκαν από εκπροσώπους των ΜΜΕ και οι απαντήσεις τους

Ερώτηση: Είπατε πριν λίγες εβδομάδες ότι. μια από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν η Ελλάδα. Ότι ζητήσατε πολλά, τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά;

Απάντηση Μέρκελ: Νομίζω ότι τότε ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ από το σπεκουλάρισμα απέξω και αυτό έπληξε τις χώρες που είχαν μεγαλύτερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Εγώ δεσμεύτηκα πάντα στη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Βέβαια ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές.

Στη σημερινή εποχή οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμες όπως το παρελθόν. Είμαστε μια ήπειρος που έχει ένα γηράσκοντα πληθυσμό, έχουν μεγάλη υπερχρέωση και μας επιτρέπεται μεγαλύτερη ελαστικότητα και αυτή η συζήτηση ήταν που είχα με τον Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ της καινοτομίας και εκεί μπορούμε να βρούμε κεφάλαια. Αλλά δεν πρέπει να είμαστε ευάλωτοι στις αγορές. Η ευελιξία του συμφώνου δεν είναι καθορισμένου. Δείξαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης ότι μπορούμε να βρούμε τις λύσεις. Τα επόμενα χρόνια μπορούμε να δουλέψουμε στην καινοτομία.

Απάντηση Μητσοτάκη: Η Ελλάδα θα μπορεί από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα

«Εποικοδομητική θα είναι η συνεργασία με τον διάδοχο της κυρίας Μέρκελ και θα συμπεριλαμβάνει τη συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας, η οποία είναι μία συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε.
Η συγκυρία της πανδημίας γέννησε και το Ταμείο Ανάκαμψης παρακαταθήκη για το μέλλον. Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς και τυπικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν θα ξεχάσουμε όμως τι σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία και η αξιοπιστία μας θα δοκιμάζεται στη βάσανο των αγορών.
Η Ελλάδα θα μπορεί από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν θα επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος».

Ερώτηση: Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας είναι πολύ χειρότερες από το 2005, το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Αν ο Σολτς ήταν ο επόμενος καγκελάριος τι θα του συνιστούσατε;

Απάντηση Μέρκελ: Αν κάνει κανείς μια αναδρομή όταν εγώ έγινα καγκελάριος μετά από μακρά συζήτηση συμφώνησα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Εγώ ήμουν σκεπτική θεωρούσα, ξέρετε είχα μια επικριτική στάση για τις δυνατότητες της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος. Η εικόνα έχει αλλάξει σήμερα. Η Τουρκία ως γείτονας και μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να χαίρει μιας σχέσης όπου θα έχουμε αντίστοιχο σεβασμό αλλά θα πρέπει να τηρούνται και ανθρώπινα δικαιώματα. Έχω συζητήσει και με τον Κύπριο και τον Έλληνα πρωθυπουργό και ξέρετε πρέπει να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. παρόλα αυτά είναι απαραίτητος ο διάλογος. Τηρώντας τους κανόνες θα μπορέσει και η Ευρώπη και η Τουρκία να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους όταν θα επιλύσουμε τα προβλήματα.

Απάντηση Μητσοτάκη: Αυτό που θα ζητήσω από το διάδοχο της Μέρκελ είναι να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του συμβουλίου για την Τουρκία. Η Τουρκία έχει δυο επιλογές. Η πρώτη είναι συνεργασία αμοιβαία ωφέλιμη. Ο δεύτερος δρόμος είναι ο πιο σκληρός. Θα υπάρξουν κυρώσεις για την Τουρκία από την ευρωπαϊκή πλευρά. Θα υπάρξουν συνέπειες. Θέλω να ευχαροιστήσω την κυρία Μέρκελ που προσπάθησε να
Η δική πόρτα είναι ανοιχτή για διάλογο αλλά ειλικρινή διάλογο. Δεν μπορεί η Τουρκία να στέλνει στον ΟΗΕ και αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία και εμείς να κάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα. Και κλιμακώνει η Τουρκία της εντάσεις στο θέμα της Κύπρου.

Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να δεχθεί ένα νέο διαμεσολαβητή. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για έναν διάλογο ειλικρινή και σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Όπως υπογράψαμε με Ιταλία και Αίγυπτο ΑΟΖ θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με τη Τουρκία αρκεί να μειωθούν οι εντάσεις.

Ερώτηση:Πώς απαντάτε σε όσους λένε ότι κρατάτε ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και αν θεωρείτε ότι η Ε.Ε. πρέπει να σταθεροποιήσει τη στάση της. Προς Μητσοτάκη: Είστε ευχαριστημένος με τη στάση της Ευρώπης, ποια είναι τα όρια που βάζετε;

Απάντηση Μητσοτάκη: Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι και ευρωπαϊκά και τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο αφορούν την Ε.Ε. , όπως το μεταναστευτικό.
Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας. Δεν θα ήταν ωφέλιμη για κανένα. Τα όρια όμως έχουν τεθεί με σαφήνεια και ως προς της Ελληνοτουρκικές σχέσεις η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας αλλά πρώτη θα υπερασπιστεί κυριαρχικά δικαιώματα σε περίπτωση που αυτά παραβιάζονται.

Απάντηση Μέρκελ: Κατά πρώτον δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι τα περισσότερα προβλήματα Ελλάδας Τουρκίας είναι προβλήματα μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας. Και στο πλαίσιο της Ε.Ε. υπάρχει ενότητα. Έχουμε αλληλεξάρτηση, έχω πολλά για να την κριτικάρω αλλά φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες. και σε αυτό στηρίζεται η συμφωνία μας. Θα πρέπει να την στηρίξουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της γιατί δεν θέλουμε τους διακινητές να το χρησιμοποιούν ως εργαλείο.

Ερώτηση: Για το μεταναστευτικό. Τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλές κρίσεις με το μεταναστευτικό η Ελλάδα επηρεάστηκε, επλήγη. Πιστεύετε ότι θα πρέπει η ΕΕ να φροντίσει για αυτούς τους ανθρώπους, θα υπάρξει βιωσιμότητα; Κάποιες χώρες τους φιλοξενούν και κάποιες απλά πληρώνουν.

Απάντηση Μέρκελ: Δεν πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό, η Ε.Ε. έχει ευθύνη για χρήματα που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Η ευθύνη δεν μπορεί να δημιουργηθεί και να καταλήξουμε να στηρίζουμε λαθρεμπόρους και να φτάνουν σε εμάς άτομα με οικονομική δυνατότητα και όχι πρόσφυγες.

Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα είναι ότι είναι τόσοι οι παράνομοι μετανάστες που δεν είμαστε σε θέση που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τα άτομα που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Η φύλαξη των συνόρων είναι υπόθεση κάποιων χωρών και η Ελλάδα έκανε σωστά τη δουλειά της, όταν ασκήθηκε πίεση και είπα ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους ανθρώπους για να πιέσει απόλυτα τα αρνούμαστε. Ως Ε.Ε. δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην υπάρχει το πρόβλημα. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, δεν φθάσαμε ακόμη σε αυτό το σημείο.

Απάντηση Μητσοτάκη: Επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε μία κοινή θέση στο θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου. Η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης. Άλλες χώρες ήταν το πρόβλημα. Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορούμε να δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς. Και τώρα πάει να γίνει το ίδιο. Τότε ήμασταν μόνοι μας.

Η Τουρκία θα έπρεπε υπό προϋποθέσεις να είναι σύμμαχός μας, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα, όπως στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έχουμε πλήρη γνώση τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Η Τουρκία μπορεί να σταματάει τις βάρκες πριν ξεκινήσουν από την Τουρκία. Προσβλέπουμε στη συνεννόηση

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Σηκώνουμε πολύ μεγάλο βάρος οι χώρες που είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να μας βοηθήσει περισσότερο η Ευρώπη και όχι μόνο τεχνολογικά. Είναι προϋπόθεση η φύλαξη των συνόρων για να προφυλάξουμε τη συνθήκη Σένγκεν.

 

Διαβάστε ακόμα σχετικά: ΠτΔ σε Μέρκελ: Η Ελλάδα στην οικονομική κρίση, αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη