Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη & Μέρκελ - Επισκόπηση των διμερών σχέσεων στο Μαξίμου (Live)

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται από χθες την Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

Η κ. Μέρκελ μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου πεζή από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε γίνει δεκτή νωρίτερα, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία είχε μία εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Με τα πόδια πήγε στο Μαξίμου η Μέρκελ: Την υποδέχθηκε μιλώντας στα... | Πολιτική Ειδήσεις

Πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία της επίσκεψης αυτής χαρακτηρίζοντάς την «υψηλού συμβολισμού», καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη εν εξελίξει συνάντηση η οποία είναι διευρυμένη, θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ θα συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

https://i0.wp.com/www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-10/mitsotakis-merkel_0.jpg.webp?w=1170&ssl=1

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Και στο σημείο αυτό, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ζήτημα τη γεωπολιτική διάσταση και τη σημασία του οποίου -ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης- ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: «Η σημερινή Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε»

https://i0.wp.com/www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-10/mitsotakis-merkel-maximou-tzaki.jpg.webp?resize=1170%2C585&ssl=1

Αμέσως μετά τη συνάντηση ακολούθησαν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Δείτε Live:

https://i0.wp.com/www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-10/mitsotakis-mesa-merkel.jpg.webp?w=1170&ssl=1

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.