Γενναία μέχρι την τελευταία στιγμή αν και γνώριζε ότι έρχεται το τέλος - To τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά

Μία μέρα μετά την τραγική απώλεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και μιας πραγματικής μαχήτριας της ζωής, Φώφης Γεννηματά, στη θλίψη παραμένει βυθισμένο το σύνολο του πολιτικού κόσμου, που μαζί με την ελληνική κοινωνία συμμετέχει συλλογικά στο εθνικό πένθος με χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης προς τους οικείους της και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύσσωμο το πανελλήνιο προετοιμάζεται για το τελικό κατευόδιο στην αγωνίστρια που αποτέλεσε παράδειγμα θάρρους και αξιοπρέπειας.  Αύριο, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, η οικογένεια, ο πολιτικός κόσμος και όλοι οι πολίτες θα απευθύνουν το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά.

Η σορός της θα εκτεθεί από τις 10 σε λαϊκό προσκύνημα στη μητρόπολη Αθηνών, ενώ θα ενταφιαστεί στις 14:00 στο Α’ νεκροταφείο, στο μνήμα που είχε ταφεί ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

Τον επικήδειο, θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκ μέρους της Πολιτείας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Από την πλευρά της οικογένειας, τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο 17χρονος γιος της Γιώργος.

Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, με πρώτη την γαλανόλευκη στην ιστορική έδρα του ΠΑΣΟΚ. Εκεί όπου συρρέει απλός κόσμος για να αφήσει λουλούδια στη μνήμη της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

 

Ημέρα εθνικού πένθους

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο Τετάρτη, ημέρα της κηδείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος, ενώ η κηδεία της θα γίνει με τιμές εν ενεργεία υπουργού.

Στο μνήμα που είχε ταφεί και ο πατέρας της θα ενταφιαστεί η σορός της Φώφης Γεννηματά

«Πολύτιμες κοινωνικές και πολιτικές παρακαταθήκες αποτελούν η υποδειγματική στάση ζωής που τήρησε η Φώφη Γεννηματά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τις προκλήσεις, καθώς και το σύστημα αξιών που υπηρέτησε», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης , στην εισήγηση του προς το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που συνήλθε σήμερα εκτάκτως προκειμένου «να αποδώσει τις δέουσες τιμές σε μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής, τη Φώφη Γεννηματά».

Το δημοτικό συμβούλιο με πρόταση του δημάρχου αποφάσισε ομόφωνα τον τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ενταφιασμό της στο μνήμα, στο οποίο είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γεώργιος Γεννηματάς, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Επίσης, αποφασίστηκε να παραβρεθεί αντιπροσωπεία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων.

Η Φώφη ήξερε ότι θα «έφευγε»

«Η Φώφη ήξερε ότι θα έφευγε» αποκάλυψε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και θεράπων ιατρός του Γιώργου και της Κάκιας Γεννηματά, Νικήτας Κακλαμάνης, με τον οποίο η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διατηρούσε στενή σχέση.

Περιγράφοντας την σχέση του με την οικογένεια Γεννηματά, μιλώντας στο Mega, σημείωσε τα εξής:«Η πρώτη επαφή μου με την οικογένεια Γεννηματά ήταν το 1983. Ο πατέρας της ήταν υπουργός Υγείας τότε και η πρώτη μας συνάντηση ήταν επεισοδιακή λες και ξέραμε όμως ότι μέσα από αυτήν τη συνάντηση θα γεννιόταν μια σχέση αλληλοσεβασμού».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν ο γιατρός της γυναίκας του Γιώργου Γεννηματά και μητέρας της Φώφης, όταν η ίδια διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. «Έτσι μπήκα κατά κάποιον τρόπο στην οικογένεια Γεννηματά», ανέφερε.

«Η Κάκια ποτέ δε με ρώτησε ‘πως πάω’. Εκείνο που την ενδιέφερε και με ρωτούσε, ήθελε να τη βεβαιώσω, και φυσικά της έλεγα ψέματα, αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση γιατί φοβόταν για τα δύο της κορίτσια. Έτσι γνώρισα και τη Φώφη σε πολύ νεαρή ηλικία», προσέθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, εξαιτίας αυτής της σχέσης που είχε αναπτύξει με την οικογένεια Γεννηματά, δεν μπόρεσε ποτέ να τη «δει ως πολιτικό αντίπαλο», αφού και η σχέση του με την ίδια τη Φώφη ήταν στενή.

«Eκείνη μας έδινε κουράγιο»

«Όταν την επισκεφθήκαμε πριν από δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο, είχε μάθει τη διάγνωση των γιατρών. Εκείνη ουσιαστικά μας έδινε κουράγιο. Ήθελε να μας κρατήσει ενωμένους και δυνατούς. Χάσαμε την καπετάνισσα μας», ανέφερε συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.

«Τα δύσκολα για τη Φώφη Γεννηματά είχαν αρχίσει να πυκνώνουν πριν από λίγες εβδομάδες. Πίσω από τις κάμερες, η ίδια παλεύει κατά διαστήματα με όλες της, τις δυνάμεις» δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης.

«Ενώ είχε το θάρρος να μιλήσει για τον καρκίνο σε μια περίοδο που σας θυμίζω πριν μερικά χρόνια δεν ήταν εύκολο να γίνει μια τέτοια συζήτηση, ποτέ δεν το εκμεταλλεύθηκε στην πολιτική της διαδρομή», ανέφερε η συμφοιτήτρια της Φώφης Γεννηματά, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, μιλώντας στην ΕΡΤ.