Φώφη Γεννηματά: Το πανελλήνιο και οι πολιτικοί υποκλίνονται στη γενναιότητα και την αξιοπρέπειά της

Από το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση για την απώλεια της Προέδρου Φώφης Γεννηματά:

«Με ανείπωτη θλίψη, το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετούν την Πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά. Αυτήν την ώρα, τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την απώλεια. Η Φώφη Γεννηματά συνδέθηκε με τον λαϊκό κόσμο, τους προοδευτικούς πολίτες, με όσους αγωνίζονται και ονειρεύονται μια δίκαιη κοινωνία, μια καλύτερη Ελλάδα. Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη θα τιμήσουν και θα συνεχίσουν στο δρόμο της πολιτικής της παρακαταθήκης. Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας».

Από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Σε όλη της τη ζωή, η Φώφη Γεννηματά υπήρξε δυναμική, αξιοπρεπής και γενναία. Υπηρέτησε πιστά την πολιτική ζωή του τόπου, με πολιτική υπευθυνότητα και συνέπεια. Η μάχη της με τον καρκίνο συγκίνησε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και η είδηση της απώλειάς της μας συγκλονίζει. Στα παιδιά της, τον σύζυγο της, τους οικείους της και στο ΚΙΝΑΛ εκφράζουμε τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Πάλεψε με θάρρος σε μια άνιση μάχη για τη ζωή επί χρόνια, χωρίς να εγκαταλείψει στιγμή τον στίβο της πολιτικής όπου αφοσιώθηκε πολύ νωρίς. Υπήρξε μία από της σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού Κοινοβουλίου, πρωταγωνιστώντας πάντα με αξιοπρέπεια και ευγένεια, είτε στις συγκλίσεις, είτε στις αντιπαραθέσεις. Η Φώφη Γεννηματά φεύγοντας άφησε τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη στην πολιτική ζωή της Ελλάδας».

 

Κλειστή η Βουλή και ειδική συνεδρίαση

Ο Κώστας Τασούλας εξέφρασε εκ μέρους όλης της Βουλής, τα βαθύτατα συλλυπητήριά του και ανήγγειλε, πέρα από την απόφαση για το κλείσιμο των εργασιών του κοινοβουλίου για μία εβδομάδα, ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για να τιμηθεί η μνήμη της Φώφης Γεννηματά: «Η Βουλή θα τιμήσει τη μνήμη της και έργω, θα αναδειχθεί όλη η πορεία της στο δημόσιο βίο, όλη η προσπάθειά της για τον Κοινοβουλευτισμό για τη βελτίωση της ζωής του ελληνικού λαού και όλη εκείνη η αφοσίωσή της στα δημόσια πράγματα και στη δημόσια προσφορά», τόνισε ο κ. Τασούλας, μιλώντας στο κοινοβούλιο. Πρόσθεσε δε, σε μία έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα: «Τα λουλούδια που άφησα εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων στο έδρανό της είναι αγκαλιασμένα με τα λουλούδια που άφησαν οι βουλευτές της. “Ωραία λουλούδια κι άσπρα, ως ταίριαζαν πολύ” στην προσωπικότητά της, στους αγώνες της, αλλά και στην παρακαταθήκη της η οποία είναι υποχρέωση όλων μας να συνεχιστεί».

 

Σοκαρισμένοι πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, την οποία αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό για την εντιμότητα της, αλλά και τη γενναιότητα με την οποία έδωσε τη μάχη για τη ζωή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο κ. Κουτσούμπας.

«Ο θάνατος της Φώφης μας στέρησε έναν άνθρωπο που δεν περίσσευε στην Βουλή, μια γυναίκα που έβαζε φρένο στην άκρατη ανδροκρατία της πολιτικής σκηνής, μια ακόμα ελπίδα επικράτησης στο ευάλωτο της ύπαρξής μας. Προσωπικά, μετανιώνω που δεν προσπάθησα να την γνωρίσω όσο ήταν μαζί μας» έγραψε στο Twitter o Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε τη θλίψη του, με μία συγκινητική δήλωση στην οποία αναφέρει: «Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή πολύ πρόωρα, όπως κι ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς. H παρουσία τους στην πολιτική ζωή του τόπου χαρακτηρίστηκε από ευπρέπεια, σοβαρότητα και προσφορά. Όλοι στον χώρο μας αισθάνονται προσωπικά και πολιτικά μεγάλη θλίψη για την απώλειά της».

Ο Αντώνης Σαμαράς αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά με την εξής δήλωση: «Πόσο κρίμα! Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις αυτό που νοιώθεις. Το να αποχαιρετήσω την Φώφη Γεννηματά, μια νέα γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, συμπατριώτισα κι άξια πολιτικό, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η Φώφη έφυγε από τη ζωή όπως έζησε τη ζωή: έντιμη κι αγωνίστρια! Ο πολιτικός κόσμος είναι πιο φτωχός. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλληπητήρια. Ήταν τιμή μου που γνώρισα και συνεργάστηκα με τον άνθρωπο και πολιτικό Φώφη Γεννηματα. Αιωνία της η μνήμη!».

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποχαιρετούμε τη Φώφη Γεννηματά με σεβασμό στη συνεπή πορεία της, στην αξιοπρεπή πολιτική της διαδρομή, στη γενναιότητα με την οποία έδωσε την πιο δύσκολη μάχη της. Στην οικογένειά της εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη που δυστυχώς έχασε πρόωρα. Ο ελληνικός λαός ήταν δίπλα της στη μάχη αυτή. Τώρα θα αναπαυθεί στην αγκαλιά των γονιών της και στην καρδιά των παιδιών της και όλης της οικογένειάς της στην οποία εκφράζω τα συλλυπητήρια μου. Καλό της ταξίδι».

 

Ιερώνυμος: Παρέδωσε μαθήματα αξιοπρέπειας, γενναιότητας και ήθους «Μια αληθινή αγωνίστρια της ζωής, μια γυναίκα που δεν λύγισε ποτέ μπροστά στις δυσκολίες, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή και παραδίδοντας μαθήματα αξιοπρέπειας, γενναιότητας, δύναμης και ήθους», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, όταν πληροφορήθηκε την αδόκητη απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά. Και πρόσθεσε: «Όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την πολιτική της διαδρομή, που διήνυσε, ταυτόχρονα, με ακλόνητη πίστη σε αρχές και αξίες και στις ιδέες της για μια πιο δίκαιη, ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία. Το αποτύπωμά της θα παραμείνει ανεξίτηλο στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της και να χαρίζει παρηγορία στους οικείους της».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποχαιρέτησε συγκινημένος τη Φώφη, γράφοντας σε μήνυμά του: «Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, μίας νέας πολιτικού με την οποία μας συνέδεε ανιδιοτελής φιλία. Ο νηφάλιος και τεκμηριωμένος πολιτικός της λόγος θα λείψει από όλους μας. Στην οικογένεια της εύχομαι κουράγιο και δύναμη. Ας είναι αιωνία η μνήμη της».

Αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στο Twitter τη Φώφη Γεννηματά, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, τους φίλους, τα αγαπημένα πρόσωπα και τους πρώην συναδέλφους της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά. Με τη Φώφη μας συνέδεε πολύχρονη φιλία και ήταν κάποια που πάντα με εντυπωσίαζε για την εξυπνάδα, την αξιοπρέπεια και την πολιτική της διορατικότητα».

 

«Δυστυχώς πριν από λίγο απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά, μαχόμενη γενναία κατά της ασθένειας της. Τα θερμά μου Συλλυπητήρια στην οικογένεια της», έγραψε στο twitter o υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «η Φώφη Γεννηματά αφήνει ένα μεγάλο κενό στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έγραψε: «Είμαι συγκλονισμένος με τον τρόπο που έφυγε η Φωφη_Γεννηματα. Είχα την τιμή να τη γνωρίσω από κοντά και να εκτιμήσω την αξιοπρέπεια της, την ακεραιότητα της και την ευγένεια και γενναιότητα του χαρακτήρα της. Συλλυπητήρια στην οικογένεια της. Η Ελλάδα πενθεί».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνισε: «Όλη της τη ζωή μαχόταν…, με αξιοπρέπεια, με εντιμότητα, με γενναιότητα. Μια γυναίκα πρότυπο, μάνα, πολιτικός, άνθρωπος. Στα παιδιά της μόνο, να πάρουν κουράγιο απ’ το κουράγιο της. Είστε τυχεροί που την είχατε».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έγραψε: «Με ειλικρινή οδύνη συλλυπούμαι τους οικείους και την πολιτική οικογένεια της Φώφης Γεννηματά. Η Φώφη υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα στο δημόσιο βίο ως γυναίκα και ως πολιτικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ευγενής, δυναμική και πολιτικά οξυδερκής, άφησε διακριτό αποτύπωμα με την παρουσία της στο Κοινοβούλιο ακόμα και στις πιο δύσκολες και πολιτικά κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης δεκαετίας».

«Η αντοχή και η αξιοπρέπεια που έδειξε η Φώφη Γεννηματά στη μάχη με τον καρκίνο στέλνει κοινωνικά μηνύματα και δημιουργεί ένα κύμα συμπάθειας που μπορεί να αποτελέσει πολιτικό κεφάλαιο για το Κιν.Αλλ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της», έγραψε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.