Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα στη συνεργασία και στην προκλητικότητα - Video

«Τα συμπεράσματα των προηγουμένων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας- νομίζω ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι μία δύναμη νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός είπε πως Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν το συμβούλιο για συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «πλέον ό,τι συμβαίνει αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

Στο σχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς όπως είπε «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».

 

 

 

 

Οι τουρκικές προκλήσεις βρέθηκαν εκ νέου στο τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών, τόσο από την πλευρά της Αθήνας όσο και από εκείνη της Λευκωσίας, καθώς η Άγκυρα απειλεί να παρέμβει προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε την πρόταση για ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου ταυτόχρονα με την αύξηση των αποθηκευτικών δυνατοτήτων των αποθεμάτων στις συζητήσεις των «27».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Video