Η Αθήνα θέτει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας με αφορμή προσφυγικό - ενέργεια

Την τουρκική παραβατικότητα θα αναδείξει σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας το θέμα της μη εφαρμογής από την Άγκυρα των συμφωνιών για το μεταναστευτικό (θέμα που είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής).

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα αναφερθούν ειδικώς στην προκλητική στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις παρενοχλήσεις στο ερευνητικό σκάφος Nautical Geo το οποίο από εχθές βρίσκεται στο οικόπεδο 1 της κυπρικής ΑΟΖ

Το Nautical Geo θα πραγματοποιήσει βυθολογικές έρευνες έπειτα και από την έκδοση σχετικής NAVTEX από την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού East Med που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμμετοχή της Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και του Ισραήλ.

Εχθές η Άγκυρα απείλησε ότι θα παρεμβεί “επί του πεδίου” ώστε να αποτρέψει τις γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε ο κ. Μπιλγκίτς.

Η συζήτηση για την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται ευθέως από την Ελληνική και Κυπριακή πλευρά με την γενικότερη γεωπολιτική διάσταση του θέματος καθώς εν μέσω ενεργειακής κρίσης η Ελλάδα αναδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος η ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι τη περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο οι ΥΠΕΞ της ΕΕ έκαναν το πρώτο βήμα προς την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της Αγκυρας στα Βαρώσια και την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οπως δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ: «Αποφασίσαμε το περασμένο καλοκαίρι ότι αν τέτοιες δραστηριότητες συνεχίζονταν, θα ζητούσαμε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προετοιμάσει ένα έγγραφο επιλογών [options paper], που αποτελεί από τη μια ανάλυση της κατάστασης και από την άλλη μια πρόταση για σειρά μέτρων που θα μπορούσε να εξετάσει το Συμβούλιο αν επιθυμεί να πάρει κάποια απόφαση. Το έγγραφο αυτό είναι το πρώτο βήμα για να μελετηθεί η λήψη αποφάσεων από αυτή την άποψη. Και αυτό αποφασίσαμε σήμερα».

Ο κ. Μπορέλ μίλησε για «απαράδεκτη επέμβαση» της Τουρκίας κατά «ευρωπαϊκών πλοίων» και είπε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη εξέφρασαν «σθεναρή αλληλεγγύη» στην Ελλάδα και την Κύπρο.