Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Μπορέλ: Μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι οι τιμές στην ενέργεια - Video

Με τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση να κυριαρχεί ταυτόχρονα με το φλέγον ζήτημα της Πολωνίας στην ατζέντα των «27» στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ότι οι τιμές στην ενέργεια είναι η συνέπεια ενός μεγάλου γεωπολιτικού παιχνιδίου με ισχυρή εξωτερική διάσταση.

«Σήμερα έχουμε ένα μεγάλο γεωπολιτικό ζήτημα, που είναι οι τιμές στην ενέργεια, οι οποίες έχουν σοβαρές κοινωνικές συνέπειες» επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι «οι τιμές στην ενέργεια είναι οι συνέπειες ενός μεγάλου γεωπολιτικού παιχνιδιού με ισχυρή εξωτερική διάσταση».

Αναφερόμενος στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ που έλαβε χώρα προ της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε σχετικά:

«Είχαμε συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας για να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τη στρατηγική πυξίδα, που θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Συμβουλίου των υπουργών. Έγινε μια έντονη συζήτηση για το πώς θα ολοκληρωθεί η δημιουργία αυτής της στρατηγικής πυξίδας, έτσι ώστε η ΕΕ να ενεργεί καλύτερα ως πάροχος ενέργειας. Να χρησιμοποιούμε όλες τις δυνάμεις μας και να δαπανούμε καλύτερα στην άμυνα και να είμαστε ισχυρότερος εταίρος» ανέφερε.

Ως προς το μεταναστευτικό, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος αύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ο Ζοζέπ Μπορέλ ήταν ξεκάθαρος: «Είδαμε πώς χρησιμοποιούνται ως όπλο, μετανάστες οι οποίοι ωθούνται στα σύνορα της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Πρέπει να κάνουμε την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να λογοδοτήσει» επισήμανε.

 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Εργαζόμαστε σκληρά επί σειράς μέτρων

Από πλευράς της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε σχετικά με το ζήτημα των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια πως «η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν τους πολίτες να το αντιμετωπίσουν».

«Ως Κομισιόν έχουμε αποφασίσει μια σειρά μέτρων που αφορούν στις τιμές ενέργειας, τις τιμές στο ηλεκτρικό για να στηρίξουμε τους καταναλωτές» ανέφερε συμπληρώνοντας πως «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική πρέπει να είναι οι μαζική επένδυση σε καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια».

Σχετικά με το μεταναστευτικό η ίδια ανέφερε πως «αυτό που παρατηρούμε στα σύνορα με τη Λευκορωσία, το θεωρούμε υβριδική επίθεση από τη Λευκορωσία».

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατέληξε τονίζοντας ότι «η ζωή κανενός δεν πρέπει να μπαίνει σε κίνδυνο για πολιτικούς σκοπούς, γι’αυτό είμαι πεπεισμένη ότι το Συμβούλιο θα δώσει ισχυρή και ενωμένη απάντηση σε αυτή τη συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει».

Και ως προς το θέμα της Πολωνίας και το κράτος Δικαίου επισήμανε πως μίλησε σχετικά προ δύο ημερών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ερώτημα είναι η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος στη χώρα. Δεν είναι κάτι καινούριο, είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη, αλλά με τη νέα απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έχει λάβει νέα διάσταση» ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Όλοι πρέπει να αναλάβουμε ευθύνη όταν έχει να κάνει με την προστασία των θεμελιωδών αξιών μας» σημείωσε.

 

Μέρκελ: Πρέπει να αντιδράσουμε με ψυχραιμία

Την ίδια στιγμή, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σημειώθηκε σχετικά με την ενεργειακή κρίση πως το ζήτημα των αυξήσεων στις τιμές πρέπει να διαφοροποιηθεί από τη μακροπρόθεσμη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Θεωρώ ότι πρέπει να αντιδράσουμε με ψυχραιμία. Εμείς στη Γερμανία αυτό θα κάνουμε σε κάθε περίπτωση» δήλωσε προσερχόμενη στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Με θέση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

Την ανάγκη παρεμβάσεων εκ μέρους της Κομισιόν ενώπιον της ενεργειακής κρίσης υπογράμμισε από πλευράς του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου εκ μέρους της ΕΕ, ενώ παράλληλα σημείωσε πως θα ενημερώσει τους ομολόγους του ως προς τη δυνατότητα να διαμορφωθεί η Ανατολική Μεσόγειος σε μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ενδεικτικά, αναφέρω τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε, επίσης, ότι θα ενημερώσει ενημερώσει τους ομολόγους του και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία -όπως είπε- μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.