Δημοσκόπηση ALCO: Διψήφια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Mεγάλο «ναι» στην ελληνογαλλική συμφωνία, ανησυχία για την οικονομία

Σταθερότητα στην πρόθεση ψήφου, ευρεία αποδοχή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας και ανησυχία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας στη χώρα,  είναι τα κύρια ευρήματα της δημοσκόπησης της ALCO που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Aναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της σε διψήφια διαφορά (10,1%) καθώς καταγράφει ποσοστό 35% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 24.9%. Τρίτο παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη η Ελληνική Λύση με 4,4%. Παράλληλα,  στη βουλή φαίνεται να μπαίνει εκ νέου το ΜέΡΑ25, που καταγράφει ποσοστό της τάξης του 4,1%.

 

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι 9,1 μόναδες. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5%, το ΚΙΝΑΛ 5,8%, το ΚΚΕ 4,8%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜέΡΑ 25 3,7%.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός καθώς 37% απαντά ότι τον εμπιστεύεται περισσότερο ενώ 24% λέει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Στο ερώτημα αναφορικά με το πώς κρίνουν την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, οι πολίτες απαντούν θετικά σε ποσοστό 64% ενώ αρνητική άποψη έχει μόλις το 24% των ερωτηθέντων. Παράλληλα, οι πολίτες εκφράζουν σχεδόν βεβαιότητα ότι η Γαλλία αν χρειαστεί θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα αν αυτή δεχθεί επίθεση από την Τουρκία. Στη σχετική ερώτηση 40% απαντά «σίγουρα ναι» ενώ 32% απαντά «μάλλον ναι» και μόλις 24% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι.

 

Απαντώντας σε σχέση με την αρνητική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία, αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 55% των ερωτηθέντων και θετικά από το 23% ενώ ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κρίνει θετικά τη συμφωνία και αρνητικά την επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την καταψηφίσει στη Βουλή.

Παράλληλα, το 43% των ερωτηθέντων απαντά ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να δεχτεί τον όρο σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να βοηθήσει στρατιωτικά τη Γαλλία στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική ενώ 33% λέει ότι σωστά εντάχθηκε στη συμφωνία ο συγκεκριμένος όρος.

Τι απαντούν οι πολίτες για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, οι πολίτες παρουσιάζονται διχασμένοι καθώς το 45% απαντά ότι μια τέτοια περίπτωση είναι απίθανη, ενώ 43% το θεωρεί πιθανό.

‘Εντονη ανησυχία για την οικονομία

Στη δημοσκόπηση καταγράφεται επίσης η ανησυχία των πολιτών σε σχέση με την πορεία της οικονομίας στη χώρα. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν θα μπορέσουν αν ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τον χειμώνα, 68% απαντά «δύσκολα«, 13 λέει ότι «δεν θα μπορέσει« και μόλις 15% υποστηρίζει ότι θα ανταποκριθεί «εύκολα». Επιπλέον, 43% υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στη ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι «σωστά αλλά δεν επαρκούν», 34% τα θεωρούν «λανθασμένα» και μόλις 12% τα κρίνει σωστά και επαρκή.