Τσίπρας: Εκμεταλλευτήκατε την πανδημία για να φτιάξετε το δικός σας καθεστώς στην ενημέρωση

Για «προσπάθεια απόκρυψης από την κοινωνία της παταγώδους αποτυχίας» της στη διαχείριση της πανδημίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στη Βουλή με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που «πέταξε λευκή πετσέτα στην πανδημία και τον εμβολιασμό» και «έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να λέει την αλήθεια στους πολίτες και να προστατεύει τις ζωές τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας, προσκομίζοντας στατιστικά στοιχεία, υποστήριξε ότι από τον Αύγουστο «η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού» και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση συμπεριφέρεται «σαν να μην υπάρχει πια ο κορωνοιός», αφού «έχουν από μόνοι τους αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας».

«Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αρνητική. Όσο πιο ανησυχητική είναι η πορεία της πανδημίας, τόσο περισσότερο οι έχοντες την ευθύνη παύουν να συζητούν για τα ζητήματα αυτά. Είναι μία μεγάλη αντίφαση», είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ επισήμανε ότι ξεπερνάμε διαρκώς σε ημερήσια κρούσματα και σε θανάτους, χώρες που ήταν το αρνητικό παράδειγμα, χάνοντας κάθε εβδομάδα περίπου 300 συνανθρώπους μας, «ένα μικρό χωριό». Σε σχέση, δε, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πρόσθεσε, ο δείκτης θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων είναι διπλάσιος.

«Και από την πλευρά της κυβέρνησης παίζουν κρυφτό. Κρύβεστε για να κρύψετε αυτή την παταγώδη αποτυχία. Αλλά στη προσπάθειά σας να κρυφτείτε εσείς, κρύβετε την αλήθεια από το δημόσιο διάλογο, την αλήθεια και τον κίνδυνο από τους πολίτες. Και δημιουργείτε κλίμα χαλαρότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα η σημερινή συζήτηση να αποτελέσει ένα “ξυπνητήρι” απέναντι σε μια κυβέρνηση «που έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να λέει την αλήθεια στους πολίτες και να προστατεύει τις ζωές τους».

Αναφερόμενος στην κατάσταση των νοσοκομείων, κατήγγειλε ότι «παρά την υγειονομική κρίση που βιώνουμε παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης, με αρνητικό ισοζύγιο στις προσλήψεις/ αποχωρήσεις γιατρών, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χωρίς μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών». Συμπλήρωσε επίσης, ότι «ο βασικός στόχος του τείχους ανοσίας από τον εμβολιασμό εγκαταλείπεται ως στόχος», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία από τις χώρες ευρωπαϊκού νότου σε εμβολιαστική κάλυψη και συγκρίνεται πλέον με χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Όπως επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Πορτογαλία έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη «χωρίς σκληρά μέτρα υποχρεωτικότητας και στέρησης εργασίας-μισθού», στην Ελλάδα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι κάτω από 60%, ενώ ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και στους νέους τα ποσοστά είναι ακόμα πολύ χαμηλά.

«Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε; Το κλίμα ήταν “εμβολιαστείτε για να πάρετε 150 ευρώ, για να πάτε διακοπές, για να πάρετε gigabytes”, αντί να είναι “εμβολιαστείτε για να σώσουμε ζωές”», σχολίασε , προσθέτοντας ότι έχει διπλασιαστεί, μάλιστα, το ποσοστό ανηλίκων που νοσούν και έχει πάει στο 14%, «αφού τα σχολεία άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν».

«Γιατί, μετά από τόσους μήνες του σκληρότερου και μακρύτερου και πιο ατελέσφορου lockdown στην Ευρώπη, είμαστε ξανά όχι στο χείλος αλλά μέσα στον γκρεμό;», διερωτήθηκε για να απαντήσει, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση και κατηγορώντας την ότι κινήθηκε μόνο «με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας» με αποτέλεσμα να αφήσει «τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά».

«Όταν είδατε ότι η πανδημία δεν τελειώνει με φιέστες και εξαγγελίες, αλλά θέλει σχέδιο και δουλειά σε βάθος, απλά παραιτηθήκατε. Πετάξατε λευκή πετσέτα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για “αξιοποίηση” της πανδημίας από την κυβέρνηση για να «μπουκώσει με κρατικό χρήμα τα περισσότερα ΜΜΕ» έτσι ώστε «κανείς να μην ασχοληθεί με την αποτυχία» της.

Παραπέμποντας, μάλιστα σε tweet του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου «ότι πεθαίνουν 300 τη βδομάδα και είναι σαν να μην συμβαίνει τίποτα», υποστήριξε ότι πλέον την αποτυχία αυτή την αναγνωρίζουν και δικά τους στελέχη. «Μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας», όμως, χαρακτήρισε το “ξήλωμα” σύσσωμης την ομάδα που διαχειρίστηκε την πανδημία, από τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ που «καρατομήθηκε πριν απαντήσει για τα διπλά βιβλία» και τον επικεφαλής της πολιτικής προστασίας που «ανασχηματίστηκε», μέχρι τους αρμόδιους υπουργούς που απομακρύνθηκαν.

«Αλλάζεις την ομάδα όταν αυτή η ομάδα καταρρέει και σε οδηγεί από ήττα σε ήττα», είπε, ενώ άφησε αιχμές κατά της επιλογής του Θάνου Πλεύρη, που προέρχεται από το χώρο της “ακορδεξιάς” και ήταν «γνωστές οι απόψεις του παλαιότερα για το εμβολιασμό» στη θέση του υπουργού Υγείας. «Τον βάλατε εκεί για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών, γιατί προέρχεται από την ίδια μήτρα της ακροδεξιάς», σημείωσε, καταλογίζοντας παράλληλα στην κυβέρνηση ότι «παρέκαμψε τους επιστήμονες» και «παραμέρισε την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων», γιατί μάλλον τους είναι πλέον «δυσάρεστοι».

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης, επισήμανε ότι «υπάρχει πληθώρα δηλώσεων επιστημόνων που εκφράζουν έντονη ανησυχία», και ζήτησε να μάθει ποιος το εισηγήθηκε, όπως και το ποιος σχεδιάζει και υλοποιεί τη στρατηγική για τον εμβολιασμό.

Ο Αλέξης  Τσίπρας επανέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση μιλάει «μόνο για την ατομική ευθύνη» και αναρωτήθηκε «πότε θα μιλήσουμε για τις δικές σας ευθύνες», αναφέροντας μάλιστα την ευθύνη «για μία σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης και όχι ως ευκαιρία ή όχημα εξαγοράς ΜΜΕ για την αποθέωσή σας», για την ευθύνη “απομόνωσης” των αντιεμβολιαστών που βρίσκουν βήμα σε περιφερειακά και “φιλοκυβερνητικά” κανάλια που χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα, όπως και για την ευθύνη «μίας κυβέρνησης να είναι σε εγρήγορση, να λέει την αλήθεια, ότι ο ιός ακουμπά και τους εμβολιασμένους».

«Δεν υπογράφουμε συμβόλαιο με την κανονικότητα όταν εμβολιαζόμαστε, όπως το ονομάσατε εσείς ‘επιχείρηση ελευθερία’. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και τις προφυλάξεις. ‘Αλλωστε ένα ποσοστό που αγγίζει το 12,13, 14% από όσους είναι στις ΜΕΘ, είναι πλήρως εμβολιασμένοι», υπογράμμισε και έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση της δημόσιας υγείας, από τις δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που είναι σε “εγκατάλειψη” μέχρι το ΕΣΥ που «δεν είναι μόνο υποστελεχωμένο, αλλά πλέον και υπερχρεωμένο».

«Αφού αφήσατε το ΕΣΥ να σκάσει οργανωτικά, τώρα πάτε να το εξοντώσετε και οικονομικά. Συνεχίζετε να θεωρείτε την πανδημία ως μια «παροδική μπόρα» που δεν απαιτεί μακροπρόθεσμη και γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι «μία από τις σημαντικότερες συνέπειες του ιού είναι οι ζωές που χάνονται από άλλα αίτια, γιατί το σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί» και συγκεκριμένα έκανε λόγο για 8.400 θανάτους περισσότερους το 2020, πέρα από αυτούς από την πανδημία, σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019 και ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο στην ΕΕ.

«Άρα κάτι δε πάει καλά, κάτι δεν κάνετε καλά. Αδιάψευστα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που εσείς θέλετε να ωραιοποιήσετε», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Πρέπει να σταματήσετε να κρύβετε τη τραγωδία των απωλειών της ανθρώπινης ζωής κάτω από το χαλί, επενδύοντας στην ομερτά των ΜΜΕ και στη συνήθεια της απώλειας».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε την ανάγκη για «υιοθέτηση μίας νέας υγειονομικής στρατηγικής που πρέπει να ενσωματώνει, μεταξύ άλλων: επαρκή επιδημιολογική επιτήρηση, κατ’ οίκον φροντίδα με εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και των δήμων, στοχευμένη και πειστική ενημέρωση των πολιτών, πλήρη αξιοποίηση της αγωγής υγείας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, προστασία του ΕΣΥ από την “κοβιντοποίηση”, άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και αξιοποίηση των νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων».

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν πάντα στάση ευθύνης. Καταθέσαμε προτάσεις, βάλαμε πλάτη σε κρίσιμες αποφάσεις, μιλάμε διαρκώς με την επιστημονική κοινότητα για νέες επεξεργασμένες προτάσεις. Είναι υποχρέωσή μας ωστόσο να κάνουμε σκληρή κριτική σε μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που έχει επιλέξει το δρόμο της συνειδητής απάθειας απέναντι στην πανδημία. Που λέει στους πολίτες ότι εσείς έχετε την ευθύνη, κόψτε το λαιμό σας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων και να πάψει να αντιμετωπίζετε το μεγαλύτερο κίνδυνο για την πατρίδα μας, με όρους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

«Βάλτε επιτέλους την πραγματική επιβίωση των πολιτών αυτής της χώρας, πάνω από τη δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση», κατέληξε.

Εκμεταλλευτήκατε την πανδημία για να φτιάξετε το δικός σας καθεστώς στην ενημέρωση

Με επίθεση στον πρωθυπουργό ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έρχεστε να κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, με τρόπο αλαζονικό που δεν συνάδει στη θέση σας».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα ερωτήματά του: «Σας ρώτησα, ποιος σας έδωσε τη συμβουλή για την αντιμετώπιση του κορονοιού. Στην αρχή ακολουθήσατε ένα σωστό δόγμα, “ακούμε τους ειδικούς”, είπατε, κι εμείς συμφωνήσαμε, σήμερα σας ρωτάμε “που είναι οι ειδικοί;”».

Και συνέχισε: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι: “Έχετε κάποιο σχέδιο για να ενισχυθεί η εκστρατεία του εμβολιασμού, έχετε κάνει κάποια αποτίμηση, μήπως οι μέχρι τώρα επιλογές σας όπως τα 150 ευρώ, είχαν αντίθετα αποτελέσματα; Η αγωνία σας είναι να παρουσιάσετε εμάς αντίθετους στον εμβολιασμό, ότι δήθεν λέμε ότι “το εμβόλιο δεν είναι όπλο”. Αντίθετα εμείς λέμε ότι “το εμβόλιο είναι το βασικό μας όπλο, αλλά δεν είναι το μοναδικό και ότι είναι λάθος ο εφησυχασμός των πολιτών”».

Αναφέρθηκε στην καμπάνια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού λέγοντας: «Εσείς δεν κάνατε καμπάνια, βρήκατε μία ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση και στις απευθείας αναθέσεις, για να φτιάξετε το δικό σας καθεστώς. Βρήκατε ευκαιρία για τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου…Δώσατε πάνω από 40 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για να εμβολιαστούν οι πολίτες. Βλέπουμε το αποτέλεσμα, καθώς είμαστε στις τελευταίες θέσεις».

Ακολούθως κατηγόρησε ότι με τη «λίστα Πέτσα που ήταν όπως είπε λίστα Μητσοτάκη -γιατί ο κ. Πέτσας είχε ρόλο αυτοφοράκια- χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν στα κανάλια της περιφέρειας να λένε ανοησίες και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις». Έκανε αναφορά «στη χρηματοδότηση στο “Βεργίνα TV” -κουμπάρου του ‘Αδωνι Γεωργιάδη, όπως ανέφερε-, που υποστηρίζει ότι Σόρος και Γκέιτζ επέβαλαν τον εμβολιασμό.

«Χρηματοδοτήσατε κανάλια που προωθούν συμβουλές κατά της χρήσης μάσκας και του εμβολιασμού. Χρηματοδοτείτε τους ψεκασμένους να κάνουν καμπάνια κατά του εμβολιασμού και έρχεστε και κατηγορείτε την αντιπολίτευση» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε το ερώτημα γιατί άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ; Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα θέματα αυτά θα τα διερευνήσει αναλυτικά και η Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία συμφώνησε όλη η αντιπολίτευση.

Επίσης, έκανε σύντομη αναφορά και στην πρόσφατη κακοκαιρία. Σημείωσε «την άποψη του κ. Λέκκα ο οποίος είπε ότι “τα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα αλλά όχι ακραία”» και ανέφερε ότι και σε αυτή την περίπτωση τόσο η κυβέρνηση όσο και ο περιφερειάρχης, ο κ. Πατούλης αρνήθηκαν τις ευθύνες τους.

Κλείνοντας, ρώτησε δηκτικά τον πρωθυπουργό: «Γιατί παρά τις περιοδείες και τις εμφανίσεις σας τους τελευταίους μήνες ανά την Ελλάδα δεν σας είδαμε να έχετε μία φωτογραφία στα καμένα της Εύβοιας; Γιατί δεν πήγατε έστω να μιλήσετε με τους κατοίκους και να τους χτυπήσετε ενθαρρυντικά την πλάτη; Πιστεύετε ότι θα δοξαστείτε κρυπτόμενος… Εμείς θα είμαστε εδώ για να ασκούμε κριτική».