Αναμονή & κριτική για τις κινήσεις Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ - Ίσως και σήμερα η ανακοίνωση υποψηφιότητάς του

Η 18η Οκτωβρίου, είναι άλλωστε συμβολική ημέρα, καθώς σαν σήμερα, το 1981, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές.

Ολοκληρώνονται σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021,  οι επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με τους επίδοξους ηγέτες του ΚΙΝΑΛ, με τις συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες που θα έχει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Βασίλη Κεγκέρογλου και πιθανότατα τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Η 18η Οκτωβρίου, είναι άλλωστε συμβολική ημέρα, καθώς σαν σήμερα, το 1981, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές.

Η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να συναντήσει τους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος πυροδότησε έντονα σενάρια για ενδεχόμενη κάθοδό του στην κούρσα διαδοχής της Φώφης Γεννηματά, που εξακολουθεί να δίνει τη μάχη της στον «Ευαγγελισμό».

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει τις πραγματικές προθέσεις του. Στην χορεία του Παπανδρεϊκού στρατοπέδου επικρατεί από χθες το μεσημέρι σιωπή. Κάποιοι την ερμηνεύουν ως ένδειξη ενός βήματος πίσω από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού και άλλοι απλώς αναμενόμενη, καθώς από το μεσημέρι της Κυριακής βρίσκεται στην Ηλεία, για εκδήλωση της Ολυμπιακής εκεχειρίας.

Όλοι αναμένουν να ανακοινώσει τις προθέσεις του για να καθορίσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ζητήσει από κανέναν να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Πότε θα κάνει ανακοινώσεις

Οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές για τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς θα ανακοινώσει δημοσίως τις προθέσεις του, όποιες και αν είναι αυτές. Από σήμερα (τη σημαδιακή 18 Οκτωβρίου) ως την τελευταία ημέρα συγκέντρωσης υπογραφών (Πέμπτη 21/10 στις 18:00) ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Μπατζελή: Ίσως και σήμερα η ανακοίνωση υποψηφιότητας Παπανδρέου

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, που στηρίζει την υποψηφιότητα Παπανδρέου, μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδος χθες, είπε πως έχει την αίσθηση ότι η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του θα γίνει ακόμη και σήμερα, Δευτέρα, πριν από το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη. Η κυρία Μπατζελή τόνισε επίσης πως το κόμμα δεν μπορεί να πάει σε αυτή τη διαδικασία με επτά υποψηφιότητες, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι κάποιοι πρέπει να αποσυρθούν, επικρίνοντας προσωπικές αγωνίες ορισμένων.

Άλλοι εκτιμούν ότι πιθανότερος χρόνος είναι η Τρίτη ή η Τετάρτη. Όπως μάλιστα του επεσήμανε συνομιλητής του χθες, η συνέχιση αυτού του κλίματος όχι μόνο δεν βοηθάει τον ίδιο και την παράταξη, αλλά αντιθέτως φθείρει το κύρος ενός πρώην πρωθυπουργού και οδηγεί σε ευτελισμό των διαδικασιών.

Οι πιθανότητες να είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου ως αυτή τη στιγμή παραμένουν ισχυρότερες από κάθε άλλο σενάριο, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά αν θα το αποφασίσει τελικά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με την επίσημη κίνηση δημοσιοποίησης των προθέσεών του για συναντήσεις με τους υποψηφίους, τάραξε τα νερά.

Προκάλεσε οργή σε υποψηφίους, αντιδράσεις σε πολιτικές προσωπικότητες («δεν έχει συναίσθηση πότε κλείνουν οι κύκλοι» σχολίαζε εις εξ αυτών, όπως αναφέρει το iefimerida.gr), αλλά δημιούργησε και προσδοκίες στους υποστηρικτές του. Αν ο στόχος του τελικώς δεν είναι να κατέβει υποψήφιος, τότε εύλογα διερωτώνται όλοι τι νόημα είχε αυτός ο κύκλος επαφών και μάλιστα με τον τρόπο που παρουσιάστηκε. Με μια έννοια, ο Γιώργος Παπανδρέου μοιάζει να έχει αυτοεγκλωβιστεί σε ένα σταυροδρόμι, όπου όποιο δρόμο και αν διαλέξει, θα υποστεί κριτική.

Δεν αποσύρεται κανείς υποψήφιος

Όπως και να έχει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι συνεχίζουν. Ορισμένοι ίσως στην πορεία αλλάξουν γνώμη, όπως εκτιμούν κομματικά στελέχη, υποψήφιοι, αλλά και από το επιτελείο Παπανδρέου. Το βέβαιο είναι ότι ουδείς θα το ανακοινώσει… προκαταβολικώς, πριν καν ανακοινώσει ο πρώην πρωθυπουργός υποψηφιότητα. Γι’ αυτό και συνεχίζουν άπαντες προεκλογικές εκστρατείες και συγκέντρωση υπογραφών.

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο μόνος ρόλος που αναγνωρίζω στον Παπανδρέου είναι του εγγυητή της ενότητας

Με πιο ευθύ τρόπο το διεμήνυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πρώτη στιγμή. Το βράδυ του Σαββάτου, είπε από τη Χαλκίδα ότι οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γ. Παπανδρέου, ο Κ. Σημίτης αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο δεν έβαλε τυχαία στο κάδρο, πρέπει να διασφαλίσουν τις διαδικασίες αλλά και τη σοβαρότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Στη σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αμέσως μετά, ο Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσε να ξεκαθαρίσει στον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Εγώ θα είμαι υποψήφιος, πίσω δεν θα κάνω», φέρεται να διεμήνυσε ευθέως. Τον ρώτησε επίσης εάν επιδιώκει με αυτή την κίνηση να αναβάλει τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Ένα σενάριο το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά ο πρώην πρωθυπουργός. Στο ερώτημα Λοβέρδου τότε προς τι αυτή η πρωτοβουλία που πήρε, η απάντηση που έλαβε τηλεφωνικώς δεν ήταν ξεκάθαρη.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο κ. Λοβέρδος από το Καρπενήσι ήταν ακόμη πιο σαφής: Θα κατέβει στις εκλογές και θα είναι ο νικητής από τον πρώτο γύρο. Είπε ακόμη ότι ο μόνος ρόλος που αναγνωρίζει για τον Γ. Παπανδρέου είναι του εγγυητή της ενότητας, αλλά αν θελήσει να κατέβει πρέπει να τηρήσει τις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος.

 

Διαβάστε ακόμα: Εξελίξεις & αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ – Ο μέσος Έλληνας είναι ΠΑΣΟΚ, λέει ο Νίκος Παπανδρέου