Διπλασιάζεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - Η ανάπτυξη είναι για όλους, τονίζει ο Γ. Οικονόμου

Σειρά παρεμβάσεων και μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών από το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα». Πέραν της στήριξης των πληγεισών από την κακοκαιρία «Μπάλλος» περιοχών, ο κ. Οικονόμου μίλησε για τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, τον διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023, αλλά και «όσο τα πράγματα πάνε καλά» την προοπτική για περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου.

Αναφορικά με τα μέτρα για τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ο κ. Οικονόμου είπε: «Από την πρώτη στιγμή τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στην Ιθάκη όπως και παντού ήταν άμεσα και γρήγορα, και πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να νιώθει όχι μόνο τύποις αλλά και ουσιαστικά ότι η κεντρική κυβέρνηση είναι στο πλευρό της για να στηρίζει στη διαχείριση των συνεπειών και καταστροφικών φαινομένων, αλλά και ευρύτερη στήριξη.

Ο κ. Στυλιανίδης κι ο κ. Τριαντόπουλος πήγαν από την πρώτη στιγμή εκεί μαζί με τον δήμαρχο της Ιθάκης, μαζί με τους ανθρώπους εκεί επιθεώρησαν τα μέρη όπου είχε γίνει ζημιά, ο πρωθυπουργός μίλησε με τον δήμαρχο, ο οποίος πήρε μία σπουδαία πρωτοβουλία, την απόφαση δηλαδή να γκρεμίσει τα τοιχεία για να φύγουν τα νερά στο λιμάνι και να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Ο κρατικός μηχανισμός και διαχειρίζεται τα φαινόμενα στη σφοδρότητά τους την ώρα της κρίσης, με τον σωστό εντοπισμό, την πρόληψη, την κινητοποίηση και αμέσως μετά, στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν πληγεί, με αποζημιώσεις, με έργα αποκατάστασης και βεβαίως με μακροπρόθεσμα έργα για να μη συμβαίνουν κάθε τρεις και λίγο πράγματα σαν αυτές τις εικόνες, οι οποίες προφανώς και δεν είναι τιμητικές για κανέναν», τόνισε.

«Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που με τέτοια ταχύτητα έχει ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός, που δεν τους κάνει καμία χάρη, δεν το λέμε για να μας πει ο κόσμος τι καλοί που είστε, αυτή είναι η υποχρέωση του κράτους: όταν απ’ τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζει η ζωή σου, από μια πλημμύρα, μια πυρκαγιά, έναν σεισμό, οφείλει το κράτος που το στηρίζεις με τους φόρους σου που το υπηρετείς, οφείλει να στέκεται στο πλευρό σου. Αυτό κάναμε, γρήγορα χωρίς γραφειοκρατία, ο κόσμος να αποζημιώνεται και σε ουσιαστικό και σε ψυχολογικό επίπεδο, να καταλαβαίνει ότι είμαστε στο πλευρό του».

Για τα κοινωνικά ζητήματα και το μέλημα της κυβέρνηση να απαντά στις αγωνίες του κόσμου, όπως είπε, ο κ. Οικονόμου ανέφερε αναλυτικά: «Η κυβέρνηση κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι πρέπει να απαντήσουμε στην αγωνία του πολίτη που βλέπει τον προϋπολογισμό του, τα χρήματα που έχει υπολογίσει για να μετακινηθεί, για να ζεσταθεί, για να περάσει, να μην του φθάνουν. Από την πρώτη στιγμή δεν καθίσαμε απλώς να παρατηρούμε το φαινόμενο, αλλά είπαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής.

Είπαμε ότι θα καλύψουμε το 80% των ανατιμήσεων για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, κι επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους -παρά την υποστήριξη-, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, για να μην του έρθουν όλα μαζί, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του.

Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε. Κι εμείς έχουμε αποδείξει ότι πρώτοι μπήκαμε σε αυτήν την ιστορία της στήριξης του κόσμου, πρωταγωνιστήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης, με τους Ισπανούς με τους Ιταλούς και νομίζω ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα συζητηθεί πάρα πολύ σοβαρά το τι θα κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σ’ αυτή την κατεύθυνση. Και δεν μείναμε μόνο στο ρεύμα», υπογράμμισε.

Είπε, επίσης, ότι η «γκρίνια» του πρωθυπουργού είναι για την καθημερινότητα των πολιτών έτσι όπως αυτή εκφράζεται και στην ποιότητα της ζωής τους αλλά και στις ανάγκες τους, τις ανησυχίες τους, το πώς θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ξεκίνησε μια χρονιά που έχει διαφορές από την προηγούμενη. Έφυγαν τα παιδιά από την επαρχία και πήγαν να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια που πέρασαν. Αυτό σημαίνει για τις οικογένειες δεύτερο σπίτι, καινούργιο ενοίκιο κι άλλοι λογαριασμοί. ‘Αρα στήριξη, άρα υλοποίηση αυτών που η κυβέρνησή μας έχει ψηφίσει», τόνισε και έκανε μία αναφορά σε σχετικά μέτρα και πρόνοιες που έχουν ληφθεί.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πει ότι θα διπλασιάσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επισημαίνοντας ότι «όσο η οικονομία αποδίδει και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, όσο ο εκσυγχρονισμός του κράτους δίνει τη δυνατότητα να έρχονται χρήματα και να ανοίγουν θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας ουσιαστικά να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου. Γιατί όσο αξίζει ένα δράμι πράξης, όσο αξίζει ότι έχουμε 70, 80 χιλιάδες εργαζόμενους σε σχέση με πριν την πανδημία, δεν αξίζει ένας τόνος θεωρία».

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια ώστε να δοθεί πιο νωρίς, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει ο κόσμος να σπεύσει να δηλώσει στην πλατφόρμα για να πάρει την επιδότηση. «Φέτος έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ και τα περιουσιακά κριτήρια και τα εισοδηματικά έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πάρα πολύς κόσμος στην προστασία του επιδόματος θέρμανσης. Υπολογίζουμε ότι θα ενισχυθούν γύρω στα 1,5 εκατ. νοικοκυριά», συμπλήρωσε. «Η ανάπτυξη είναι για όλους κι αυτό το για όλους πρέπει να γίνεται πράξη και να το νιώθει ο καθένας στην τσέπη του», είπε.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023, καθώς ερωτηθείς σχετικά, απάντησε «θα τα πει ο πρωθυπουργός στην ώρα τους», ενώ για την προκαταβολή του φόρου είπε ότι θα συνεχίσει να είναι στο 50% και όσο τα πράγματα είναι καλά, μπορεί να μειωθεί και περαιτέρω.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ότι «με τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού θα έχουμε και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», ενώ για τον κατώτατο μισθό ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει στη σωστή του έκταση και ένταση», προσθέτοντας ότι είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης η αύξηση. «Ό,τι εξαγγέλλουμε και υλοποιούμε δεν είναι στον αέρα. Είναι γιατί γνωρίζουμε ότι μπορούμε να το υλοποιήσουμε και -προσέξτε- δεν είναι από λεφτά που δεν έχουμε ή από φόρους που βάζουμε. Είναι από το μερίδιο, από τον πλούτο, από το περιθώριο που δημιουργεί η ανάπτυξη και φροντίζεις να πάει δίκαια σε όλους. Αυτή είναι η κολοσσιαία διαφορά με το παρελθόν. Μόνο έτσι κάνεις ουσιαστική κοινωνική πολιτική».