Υπεγράφη η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία- «Ψήφος εμπιστοσύνης στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας»

Υπεγράφη το απόγευμα της Πέμπτης η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε και ο τρίτος γύρος του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών. Στο κείμενο της Συμφωνίας περιλαμβάνεται υπό μορφή ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής η ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για «την ασφάλεια, κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα» της Ελλάδας.

Το Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου του 1990, θα παραμείνει σε «ισχύ» για μια περίοδο πέντε ετών, αναφέρει το έγγραφο, και θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια εκτός αν τερματιστεί από κάποιο από τα δύο μέρη με γραπτή ειδοποίηση, δυο χρόνια πριν δια της διπλωματικής οδού.

Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν και οι δύο υπουργοί τόνισαν τη στρατηγική σημασία της Συμφωνίας με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση ελληνικών βάσεων από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν την επ’ αόριστον ανανέωσή της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παράλληλα χαρακτήρισε την Ελλάδα αξιόπιστο σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας, ενώ ευχαρίστησε τη χώρα μας εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, αλλά και για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι οι δράσεις της Ελλάδας εδράζονται στην ειρήνη. Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από την Τουρκία αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.