Μητσοτάκης: Ιστορικές οι ευθύνες όσων καλούνται να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία ιστορική συμφωνία

Στη Σλοβενία για τη Σύνοδο Ε.Ε. – δυτικών Βαλκανίων, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τους ομολόγους του για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία και η οποία τίθεται προς ψήφιση την Πέμπτη στη Βουλή.

«Είχα την ευκαιρία στο χθεσινό δείπνο να ενημερώσω αναλυτικά τους ομολόγους μου για την πολύ σημαντική Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που η Ελλάδα υπέγραψε με τη Γαλλία. Τόνισα ότι η Συμφωνία αυτή ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του στη Σλοβενία όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε μάλιστα, ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας μας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας και ειδικά εκείνων του Πολεμικού Ναυτικού.

«Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης» είπε συγκεκριμένα.

«Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο, στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία. Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας «λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας».

Αύριο Πέμπτη 07/10 η ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας στη Βουλή των Ελλήνων

Η ελληνογαλλική συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου. Χθες με τη θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίσθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Τη Συμφωνία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

«Όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας, λόγω της διαφωνίας του με δύο βασικά σημεία αυτής ανακοίνωσε την Τρίτη στη Βουλή, ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πατριωτισμός του κόμματος είναι αυτός που επιτάσσει στο κόμμα να ακολουθήσει τη σχετική στάση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως στη συμφωνία δεν προβλέπεται αρωγή από την γαλλική πλευρά σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ ή γενικότερα σε περιοχές, οι οποίες ξεπερνούν τα 6 ναυτικά μίλια.

«Η συμφωνία έχει υπογραφεί, μπορεί να ερμηνευτεί δεσμευτικά από τη γαλλική κυβέρνηση με ρηματική διακοίνωση», είπε και αναφορικά με την πρόβλεψη  αποστολής στρατευμάτων στην υπο-σαχάρια Αφρική, συνέχισε:

«Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε ποτέ αποικιακή δύναμη! Ακριβώς γι’ αυτό δεν έχουμε ποτέ εμπλακεί σε θέατρα συγκρούσεων χωρίς απόφαση Διεθνούς Οργανισμού και δεν στέλνουμε μάχιμες μονάδες αλλά υποστήριξης. Εδώ σε συνδυασμό με αποστολή στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία που εμπλεκόμαστε σε μια ενδοαραβική σύγκρουση σε πόλεμο άσχημο με θύματα μικρά παιδιά. Ανατρέπουμε μια σταθερά της εξωτερικής Πολιτικής».

Υπέρ της συμφωνίας θα ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ – Ερωτηματικά για εμπλοκή στο Σαχέλ

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του θα ψηφίσει «ναι» στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη βουλή, θα ασκήσει κριτική σε ορισμένα σημεία της συμφωνίας, όπως η συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή του Σαχέλ, στην υπο-σαχάρια Αφρική.