Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκική παρενόχληση του Nautical Geo: Στηρίζουμε τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τη νέα παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo που έγινε από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου.

Όπως υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν ως θέση αρχής όλα τα κράτη να επιλύουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Σημειώνεται ότι τη διατήρηση της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι επιχειρεί η Άγκυρα, που παρενόχλησε εκ νέου σήμερα το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo στην Κύπρο.

Ειδικότερα, η τουρκική φρεγάτα ζήτησε από το σκάφος, με σημαία Μάλτας, να απομακρυνθεί από το δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, που πραγματοποιούσε έρευνες. Η παρενόχληση έγινε δια ασυρμάτου από τουρκικά πλοία, ενώ η φρεγάτα μετέδωσε μήνυμα, ζητώντας την απομάκρυνση του ερευνητικού, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ανάλογο περιστατικό είχε γίνει και στα ανατολικά της Κρήτης. Πάντως, όπως και στην Κρήτη, ο Γάλλος κυβερνήτης του σκάφους αγνόησε το μήνυμα των Τούρκων, τόνισε ότι υπάρχει νόμιμη Navtex από τις αρχές της Κύπρου και συνέχισε κανονικά τις έρευνες.