«Πυρετός» επαφών Δένδια στη Νέα Υόρκη - Με ποιους συναντήθηκε & τι συζήτησαν

Συναντήσεις με ομολόγους του & με τον Γ.Γ. του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Η εξέταση της εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας- Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) Νάγεφ αλ Χάτζραφ (Nayef Al Hajraf). Το συγκεκριμένο σύμφωνο είχε υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Δένδια στο Ριάντ τον περασμένο Απρίλιο.

Από τη συζήτηση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά που έκανε ο Κουβετιανός αξιωματούχος για περαιτέρω ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας, καθώς, όπως παρατήρησε, «η Ελλάδα καταλαβαίνει καλύτερα την περιοχή και τον πολιτισμό της σε σύγκριση με άλλα κράτη (της Ευρωπαϊκής Ένωσης)».

Ο γενικός γραμματέας του ΣΣΚ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης των ακραίων ιδεολογιών και σε άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα υπό το φως της αμερικανικής αναδίπλωσης, όπως για παράδειγμα από το Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή του Κόλπου και στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάπτυξη συστοιχίας του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Στη Νέα Υόρκη ο Δένδιας: Σειρά διμερών συναντήσεων και επαφών | Liberal.gr

Διαδοχικές συναντήσεις του Ν. Δένδια με τους ΥΠΕΞ της Αρμενίας, της Ρουάντας και τη Κιργιζίας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης  του ΟΗΕ

Συνεχίζεται το μπαράζ των διπλωματικών επαφών που πραγματοποιεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κ. Δένδιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Αρμενία, τη Ρουάντα και τη Κιργιζία.

Κατά την συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πρόσφατα, εκφράστηκε από αρμενικής πλευράς η βαθιά εκτίμηση για τη στήριξη της Ελλάδας, ιδιαίτερα υπό τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία και ο τουρισμός, αλλά, όπως αναμενόταν, μεγάλο μέρος της επικεντρώθηκε στην ευαίσθητη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Καυκάσου.

Πυρετός» επαφών Δένδια στη Νέα Υόρκη - Με ποιους συναντήθηκε, τι συζήτησαν

Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση του Αρμένιου ΥΠΕΞ ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην πρόσφατη σύρραξη στην περιοχή του Ορεινού Καραμπάχ ήταν καταλυτικός. Συγκεκριμένα, πέρα από τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, Τούρκοι αξιωματικοί έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στον συντονισμό των επιχειρήσεων των Αζερικών δυνάμεων, ενώ επίσης σημαντικό ρόλο είχαν οι μισθοφόροι που είχαν μεταφερθεί από τη Λιβύη και τη Συρία, οι οποίοι υπολογίζονταν σε περίπου 4.000. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ, υπάρχει ενδεχόμενο τουλάχιστον μέρος των μισθοφόρων να έχουν παραμείνει πίσω, αποτελώντας μία εστία αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή.

Η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντας κρίνεται ως σημαντική με δεδομένο τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στην περιοχή της Κεντρικής Αφρικής, στη Γαλλοφωνία (χώρα καταγωγής της γγ του Οργανισμού), αλλά και εντός της Αφρικανικής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ανέδειξε την υποψηφιότητα της χώρας μας για μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη διετία 2025-26. Παράλληλα, εξετάστηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας καταρχήν στον οικονομικό τομέα, σημείο που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της προσεχούς επίσκεψης του κ. Δένδια στη Ρουάντα, μίας επίσκεψης που προγραμματίζεται να λάβει χώρα πριν το τέλος του χρόνου.

Η συνάντηση με τον Κιργίζιο ΥΠΕΞ, η δεύτερη που είχε ο κ. Δένδιας από την ανάληψη των καθηκόντων του, επικεντρώθηκε καταρχήν στην προοπτική εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, υπό το φως της επετείου των 30 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που θα έρθει το 2022. Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ (ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας), αλλά και οι σχέσεις ΕΕ-Κιργιζίας, όπου η πλευρά της Κιργίζιας ζήτησε την αρωγή της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ΕΕ-Κιργιζίας.

Εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται, ότι στην Κιργιζία λειτουργούσε μέχρι πρότινος μεγάλη αμερικανική βάση και πως ο ΥΠΕΞ της Κιργιζίας είχε συμμετάσχει την προηγούμενη ημέρα σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Κεντρικής Ασίας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών με αποκλειστικό θέμα το Αφγανιστάν.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ