Σύνοδος Κορυφής του MED9 στην Αθήνα: Κλιματική κρίση & ασφάλεια στην ατζέντα

Τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξενεί σήμερα η χώρα μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται πλέον για το MED9, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου που αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα, βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του MED9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος: ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Το σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν ενημερώθηκε, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τις συζητήσεις, όπως σχολιάζει συντάκτης του ΑΠΕ – ΜΠΕ σε ένα σαφώς νεο-διαμορφούμενο γεωπολιτικό σκηνικό, παρά το γεγονός πως αναμένεται να αναλυθεί και να αποτιμηθεί διεξοδικά στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ξεχωριστή σημασία της Συνόδου υπογραμμίζει και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα παρακολουθήσει τις εργασίες της.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα:

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Παρόντες 9 πρωθυπουργοί, αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν

Στις 15:30 το μεσημέρι στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ο Πρωθυπουργός υποδέχεται για τη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος EU MED9 τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, τον Πρόεδρος της Κύπρου, ΝίκοΑναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Αντόνιο Κόστα.

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία χθες το βράδυ παρακάθησε σε δείπνο που της παρέθεσε στο σπίτι του ο κ. Κ. Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο η κλιματική κρίση 

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το βασικό θέμα της φετινής Συνόδου Κορυφής του Med9 είναι η κλιματική κρίση, η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Τι αναμένεται να απασχολήσει την Σύνοδο, αναφορικά με την Τουρκία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι βρίσκονται από χθες στη χώρα μας,  αναμένεται να διαμηνύσουν στην Άγκυρα ότι η παραβατική της συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ θα ζητήσουν από την Τουρκία να σταματήσει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν 

Ωστόσο τους 9 ηγέτες των χωρών του Νότου θα απασχολήσουν  ιδιαίτερα οι παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν νέες προσφυγικές ροές, κάτι, που όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, απαιτεί τη στήριξη από την Ε.Ε. των γειτονικών στο Αφγανιστάν, χωρών.

Βασικό θέμα και το Μεταναστευτικό και η ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., υπό τον κίνδυνο περαιτέρω εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από την Τουρκία. Επιπλέον στο τραπέζι θα τεθεί και η κατάσταση σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Λιβύη, όπως και τα θέματα της πανδημίας.

Σε αυτές τις προκλήσεις για τις χώρες του Νότου θα απαντήσουν οι ηγέτες με κοινές θέσεις που θα αποτυπωθούν στην πολιτική Διακήρυξη με την οποία θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της EUMED.

Η διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο

Στη Σύνοδο αναμένεται να υιοθετηθεί και η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη κινητοποίησης των χωρών της Μεσογείου απέναντι στην κλιματική κρίση και να τονίσει ότι απαιτείται συνεργασία και συντονισμός των χωρών της Μεσογείου τόσο μεταξύ τους, όσο και εντός της Ε.Ε, τόσο οικονομικά και θεσμικά όσο και επιχειρησιακά.

Η MED 7 θα γίνει για πρώτη φορά MED 9 καθώς έχουν κληθεί οι ηγέτες της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Η Ολομέλεια θα ξεκινήσει, όπως προαναφέραμε στις 15:30 και στις 19:30 οι ηγέτες θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ενώ το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο.

Πριν από τη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός θα έχει δε, διμερή συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογο του αλλά και με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

 

Διαβάστε ακόμα: Άρθρο Μητσοτάκη στην «El País» για EUMED9: Το πράσινο μήνυμα της Αθήνας προς τη Μεσόγειο