Πλεύρης: Εντός της επόμενης εβδομάδας η εισήγηση για την 3η δόση σε όλους

Για το άνοιγμα των σχολείων, μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τα κρούσματα σε παιδιά, τα ψευδή πιστοποιητικά καθώς και για την τρίτη δόση του εμβολίου, τονίζοντας πως ειδικά για το ζήτημα της 3ης δόσης σταδιακά σε όλους, «αναμένεται η εισήγηση της Επιτροπής για τον γενικό πληθυσμό».

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης προέταξε πως με βάση τις εισηγήσεις «παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να πάνε σε αναμνηστική δόση. Αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι», μέχρι στιγμής.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει δύο πράγματα: Από τη μια, αν θα γίνει στους άνω των 60 και από την άλλη, τη χρονική διάρκεια, ενώ σημείωσε ότι «εξαρτάται από την εισήγηση της Επιτροπής για το αν θα γίνει στον γενικό πληθυσμό η τρίτη δόση».

«Εμείς δεν ζητάμε κάτι, εκείνοι μας λένε επιστημονικά τι πρέπει να κάνουμε. Αν κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται είτε για όλο τον πληθυσμό είτε μετά από ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών, θα ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις», προσέθεσε σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουμε εισήγηση για αυτό το θέμα».

«Βασική αρχή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά»

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και τα πρωτόκολλα που αποφασίστηκαν, εξέφρασε πως έχει αποφασιστεί ένα υγειονομικό και ένα εκπαιδευτικό πρωτόκολλο τόσο με τους ειδικούς όσο και με την πολιτική ηγεσία.

Όπως επανέλαβε, «η βασική αρχή είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά» και είπε πως το πρωτόκολλο που έχει δομηθεί είναι ένα πρωτόκολλο ασφάλειας. «Πρέπει να το εμπιστευτούν οι γονείς, είναι σημαντικό τα παιδιά να μην περάσουν μια ακόμα χρονιά στο σπίτι», ξεκαθάρισε.

Υπάρχει «Plan B» για τα σχολεία αν χρειαστεί

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχέδιο για να υπάρχει κάλυψη σε κλίνες για τα παιδιά, σε περίπτωση που νοσήσουν και χρειαστούν νοσηλεία, στο δημόσιο αλλά γίνεται και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα για πλήρη κάλυψη νοσηλειών στην παιδική ηλικία. «Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας επεξεργάζονται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς αλλά υπάρχει και το plan b αν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τον εμβολισμό των παιδιών είπε ότι είναι λογικό οι γονείς να φοβούνται για τα παιδιά τους να εμβολιαστούν, εκφράζοντας πως «δεν είναι μόνο μια πράξη αλτρουισμού. Αν εμβολιαστεί, προστατεύεται και το ίδιο» ενώ παραδέχτηκε ότι τα ποσοστά στους εμβολιασμούς των παιδιών είναι χαμηλά και έκανε έκκληση στους γονείς να συζητήσουν με τους παιδιάτρους τους.

Ερωτηθείς για τη λειτουργία των σχολείων, τα οποία άνοιξαν την Δευτέρα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το πρωτόκολλο που συζητήθηκε με την επιτροπή είναι συνδυαστικό, καθώς όπως είπε, υπάρχει πλέον ο εμβολιασμός, συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων ενώ θα γίνεται και άμεση ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

Τι θα γίνει με την πληρωμή των rapid test σε όσους έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου;

Απαντώντας σε ερώτηση, για την πληρωμή των rapid test από όσους έχουν κάνει τη μία δόση εμβολίου, ο κ. Πλεύρης είπε «το ακούω με προβληματισμό αυτό που λέτε» και αναμένεται να εξεταστεί ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν αυτοί που έχουν κάνει τη μια δόση.

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει πλήρη επάρκεια εμβολίων για όλο τον πληθυσμό και σημείωσε ότι στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. «Στόχος το ποσοστό αυτό να αρχίσουμε να το πιάνουμε και στις νεότερες ηλικίες και να πλησιάσουμε το 80%», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα και στο ενδεχόμενο να κλείσουν απάντησε ότι μπορεί να μην χρειάζεται να λειτουργούν όπως πριν. «Όταν αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα με τους ιδιώτες γιατρούς θα δούμε πως θα λειτουργήσουν τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «οι κρίσιμες ηλικίες έχουν καλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά αυτό δεν αρκεί».

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις με τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού;

Τέλος, μιλώντας για τα ψευδή πιστοποιητικά είπε ότι είναι δύο οι περιπτώσεις. Είναι αυτές που υπάρχουν παρεμβάσεις στο σύστημα και περιπτώσεις ψευδούς νόσησης.

Μάλιστα, σχετικά με τους υγειονομικούς ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως το πλαίσιο που κινείται το υπουργείο είναι άτομα που έχουν εμβολιαστεί στον υγειονομικό χώρο μετά το μέτρο της υποχρεωτικότητας, ενώ όσο αφορά στην κοινότητα, θα υπάρξει και συνεργασία και με τρίτες χώρες για ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού.