Πρωτοφανής κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο από την Τουρκία που κλιμακώνει την επιθετικότητά της και ανεβάζει κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την περασμένη Παρασκευή οι Τούρκοι εξέδωσαν αγγελία (NOTAM) με την οποία ενημερώνουν ότι δεσμεύουν από τις 2 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μια τεράστια περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο έως τη Λήμνο, καθώς, όπως αναφέρουν, θα διεξαχθούν εκεί τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στο FIR Αθηνών, όπου, βάσει των διεθνών κανονισμών, αρμόδια αρχή για την έκδοση τέτοιου είδους ανακοινώσεων, όπως την τουρκική, είναι μόνο η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Επισημαίνεται επίσης, ότι με την δεκάμηνη αυτή δέσμευση του συγκεκριμένου χώρου και την χάραξη του πεδίου βολής, οι Τούρκοι επιχειρούν να αποκόψουν ουσιαστικά το βόρειο από το νότιο Αιγαίο, καθώς εγκαθιστούν ένα μόνιμο πεδίο βολής, το οποίο εκτός των άλλων, επηρεάζει διεθνείς αεροδιαδρόμους, συγκεκριμένα τους g-33 και N-130 και την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου.

Η συγκεκριμένη περιοχή που επιχειρούν να δεσμεύσουν οι Τούρκοι, στο μεγαλύτερο μέρος της περικλείει τμήμα του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και τμήμα ελληνικού εδάφους, στη Λήμνο. Επειδή πρόκειται για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε θεωρητικό επίπεδο, η τουρκική πολεμική αεροπορία θα μπορούσε (με βάση τη μονομερή και παράνομη ΝΟΤΑΜ) ακόμη και να… βομβαρδίσει την Λήμνο!

Με τη ΝΟΤΑΜ 0889/15 και τη δέσμευση περιοχών για Πεδίο Βολής (Firing Exercise Area) εντός του οποίου σκοπεύει να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι ύψους 8.000 ποδών, η Τουρκία πρακτικά δεν περιορίζεται μόνο σε περιοχές διεθνούς εναερίου χώρου, αλλά αμφισβητεί και την εθνική κυριαρχία.

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και μετά την επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Νίκος Κοτζιάς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα κατέθεσε ήδη εντονότατο διάβημα στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ , στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και στον ΟΗΕ. Αργά την Κυριακή επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση και στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η τουρκική ενέργεια, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι είναι «προκλητική και παράνομη», ενώ χαρακτηρίζεται και «επικίνδυνη», καθώς έρχεται μία μόλις μέρα μετά την πρόταση της Αθήνας για επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν «παγώσει» την τελευταία διετία.  Επίσης, πριν από λίγες μόλις μέρες ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς επισκέφτηκε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στον οποίο επέδωσε και επιστολή του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και επισκέφτηκε και το Πεντάγωνο. Και στις δύο περιπτώσεις οι συναντήσεις έγιναν σε ιδιαίτερα θετική ατμόσφαιρα.

Μάλιστα, σχεδόν την ώρα που εκδιδόταν η τουρκική ΝΟΤΑΜ, στην Αθήνα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρέσβη, η οποία, με βάση την επίσημη πληροφόρηση, επίσης πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών καθώς και ζητήματα προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ έγινε αναφορά και σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, αεροπορικών, οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, ακτοπλοϊκών συνδέσεων και βελτίωσης των διασυνοριακών υποδομών.

Όπως σημείωναν πηγές τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του υπουργείου Άμυνας εκφράζοντας την ανησυχία τους είναι ότι η Άγκυρα αγνοεί επιδεικτικά τις αλλεπάλληλες συστάσεις που έχουν γίνει από το ICAO για δέσμευση περιοχών επί μεγάλα χρονικά διαστήματα δεδομένου ότι τέτοιου είδους ενέργειες επηρεάζουν την διεθνή αεροπλοΐα.

Πρόκειται δε για το δεύτερο ανάλογο προκλητικό μήνυμα της Άγκυρας μέσα σε δύο μήνες. Είχε προηγηθεί, στις 31 Δεκεμβρίου 2014, η έκδοση από την Τουρκία δύο αγγελιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), τις 1076/14 και 1077/14, με τις οποίες είχε δεσμεύσει πολύ μεγάλες περιοχές στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για όλο το 2015. Και τότε είχε σημάνει συναγερμός στην Αθήνα και είχαν γίνει ευρείες συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας. Η Άγκυρα μοιάζει να προχωρήσει σε ένα δεύτερο επεισόδιο στο ίδιο σίριαλ με την τωρινή ΝΟΤΑΜ.

Πριν από λίγες μέρες, επίσης, η Άγκυρα είχε παρενοχλήσει το ιταλικό πλοίο Explora που πόντιζε οπτικές ίνες νοτίως της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ζητώντας του να τερματίσει το έργο του και να αποχωρήσει καθώς δεν είχε ζητήσει σχετική άδεια από την τουρκική κυβέρνηση!