Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για την κάλυψη των κενών θέσεων στο ΕΣΥ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που προβλέπει τη δυνατότητα μετακίνησης υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες του συστήματος υγείας και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, μετά την αναστολή εργασίας όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η τροπολογία προβλέπει αναθέσεις υπηρεσιών και τρίμηνες συμβάσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και επικουρικού προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά από τις αναστολές εργασίας, μετακινήσεις προσωπικού, καθώς και παράταση διατάξεων για συνταξιούχους και ιδιώτες ιατρούς κλπ.

Ειδικότερα, παρατείνεται έως τις 31/12/21 αντί της 30/9/21 η δυνατότητα πάσης φύσεως προσωπικού των φορέων παροχής υγείας (ΦΠΥΥ), ενώ παρέχεται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τη διασπορά του κορονοϊού, έως τις 31/12/21 η δυνατότητα στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ να μετακινεί για χρονικό διάστημα 3 μηνώνμ, με δυνατότητα παράτασης για 3 ακόμη μήνες, προσωπικό του ΕΚΑΒ. Η μη συμμόρφωση του προσωπικού συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα που επισύρει κατ’ ελάχιστον πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών.

Επίσης, ο διοικητής υγειονομικής περιφέρειας μπορεί να μετακινεί για χρονικό διάστημα ενός μήνα, με δυνατότητα παράτασης έως 3 μήνες, ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως προσωπικό από τοπικές ομάδες υγείας (ΤΟΜΥ) σε κέντρα υγείας ή άλλους υγειονομικούς φορείς.