Στα Σκόπια σήμερα ο Νίκος Δένδιας - Η ευρωπαϊκή προοπτική της Β. Μακεδονίας

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς επίσης και η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των επαφών που θα έχει σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται σήμερα τη γείτονα συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη.

Η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σε κάθε περίπτωση, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών που πραγματοποιεί σήμερα τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια από την ανάληψη των καθηκόντων του και ενώ έχουν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα επισκέψεις σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ανάληψη διαφόρων πρωτοβουλιών με στόχο τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής τους, που η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως «αντίβαρο» στην προβολή ήπιας ισχύος της Τουρκίας στην ίδια περιοχή, που διεφάνη από μια ακόμα πρόσφατη περιοδεία του Ταγίπ Ερντογάν στη Βοσνία και το Μαυροβούνιο.

Την Αθήνα, εξάλλου, προβληματίζει και η πρόσφατη υπογραφή αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Σκοπίων πριν από λίγες μέρες.

Κληθείς να σχολιάσει σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε τονίσει τότε ότι «όπως ξέρετε η χώρα μας έχει τη δική της αμυντική συμφωνία με τη Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία είναι δύο χώρες του ΝΑΤΟ. Παρακολουθούμε και γνωρίζουμε τη Συμφωνία αυτή που συνάφθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο μιας έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας. Αν κάτι θα μπορούσε να προσθέσει κανείς σε αυτό είναι ότι αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι πολύ αφελείς ή απλοϊκές οι απόψεις εκείνες που υποστήριζαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελούσε τον φράχτη εισόδου της Τουρκίας με οποιοδήποτε τρόπο σε συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, παραμένουν χωρίς να έχουν κυρωθεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στη Βουλή των Ελλήνων πρωτόκολλα εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα, και την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η χώρα μας αμέσως μετά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ έχει αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου αλλά και την τυποποίηση των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος στα πρότυπα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι εκκρεμότητες στις διμερείς σχέσεις καθώς επίσης και η διεξαγωγή του Δεύτερου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να συζητηθούν στις επαφές που θα έχει σήμερα ο κ Δένδιας με τον ομόλογό του, Μπουγιάρ Οσμάνι καθώς και με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκολα Ντιμίτροφ, τον Πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Στέβο Πεντάροφκσι.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ο κ Δένδιας πάντως «θα θέσει στους ανωτέρω αξιωματούχους το ζήτημα της πλήρους, συνεπούς και με καλή πίστη εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η γειτονική χώρα ήδη προχώρησε το τελευταίο διάστημα και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών στην έκδοση νέων διαβατηρίων και ταυτοτήτων, όπου αναγράφεται η νέα της ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».