Εντείνονται τα σενάρια ανασχηματισμού – Πιθανότατα τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Σενάρια ανασχηματισμού αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Δευτέρα, από την ιδιωτική επίσκεψη που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η διενέργεια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα έχει επί της ουσίας προαναγγελθεί μετά την τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει στα μέσα Αυγούστου, την παραδοχή εκ μέρους του ότι έγιναν και λάθη κατά την διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και την επισήμανση ότι η όποια απόδοση ευθυνών θα γίνει σε επόμενη φάση και όχι την ώρα της μάχης για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει βάλει φρένο από τότε στην σεναριολογία περί ανασχηματισμού ενισχύει την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές που ο ίδιος εκτιμά ότι μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο, με το βλέμμα και στην προσδοκία για επάνοδο της οικονομίας σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης.

Η ΔΕΘ

Το βασικό ερώτημα σε σχέση με τις αλλαγές αυτές παραμένει εάν θα επιλέξει να τις κάνει μετά την ΔΕΘ -στην οποία ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου- ή νωρίτερα προκειμένου το επιδιωκόμενο πολιτικό μήνυμα να σταλεί και κατά την παρουσία του στην Θεσσαλονίκη.

Εφόσον επιλέξει – όπως αρκετοί θεωρούν πιθανό- να προχωρήσει σε αλλαγές πριν από την ΔΕΘ, το πιθανότερο είναι αυτές να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα όπου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο, όπως γίνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα για να δρομολογείται το κυβερνητικό έργο για το επόμενο διάστημα.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ την Δευτέρα και το υπουργικό θα συνεδριάσει την Τρίτη, τροφοδοτεί σενάρια ότι στο διάστημα αυτό θα γίνει και ο ανασχηματισμός και το υπουργικό θα συνεδριάσει με νέα σύνθεση. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο εξωτερικό για να λάβει μέρος σε πάνελ ηγετών στο πλαίσιο της 16ης διεθνούς Συνόδου του Bled Strategic Forum στη Σλοβενία, ενώ την Παρασκευή στην Μασσαλία όπου θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.

Από την πλευρά της η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί εκ των προτέρων να μετριάσει τον πολιτικό απόηχο μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, υπογραμμίζοντας ότι την πολιτική ευθύνη για την διαχείριση των πυρκαγιών φέρει ακέραια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Τσίπρα μάλιστα να υποστηρίζει από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι «όσο δεν είστε ικανός την ώρα της κρίσης να δείξετε ότι καταλαβαίνετε τι πήγε καλά και αναζητείτε διέξοδο σε ανασχηματισμούς και σε πρόσωπα από το δημοκρατικό χώρο για να αποτελέσουν τις σωσίβιες λέμβους σας, τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός την ευθύνη ούτε να την αναγνωρίσετε, αλλά ούτε και να την διαχειριστείτε».