Τσίπρας: «Αφήστε πια το αλαζονικό ύφος κ. Μητσοτάκη. Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, αλλά ως απολογούμενος για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα» (Video)

Η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή, στη συζήτηση για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με αντικείμενο τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Αττική και την επούλωση των πληγών.

Στο Bήμα της Βουλής των Ελλήνων, αυτή την ώρα βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-03/tsipras-bouli-elliniko-23-3-2021.jpg.webp?itok=v92Vu0T8

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ’ αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Τόνισε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα από το Βήμα της Βουλής:

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα για τις πρόσφατες πυρκαγιές:

  • Να εκφράσω τον βαθύτατο σεβασμό μου στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, αλλά και στους εκατοντάδες νέους και νέες που πάλεψαν άοπλοι για να σώσουν τον τόπο τους
  • Το τι έγινε το είδαμε και το ζούμε ακόμα. Το αδιανόητο είναι πραγματικότητα.
  • Δέντρα, σπίτια, ζώα περιουσίες έγιναν κάρβουνο.
  • Στο ερώτημα που δεν απάντησε ο κύριος Μητσοτάκης είναι ποιος φταίει; Σ’ αυτό πρέπει να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και θάρρος. Αλλά να δούμε τους υπεύθυνους. Γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα θα προετοιμάζει τις επόμενες τραγωδίες.
  • Μετά το Μάτι αναλάβαμε ευθύνες. Πρώτος εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη.
  • Αφήστε πια αυτό το αλαζονικό ύφος κε Μητσοτάκη. Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, αλλά ως απολογούμενος, για τη μεγαλύτερη καταστροφή της φύσης, στην Ελλάδα.
  • Παγώσατε τις προσλήψεις δασοπυροσβεστών και ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες.
  • Σας φταίει η κλιματική κρίση για όλα αυτά; Προφανώς και δεν σας φταίει. Οι πολιτικές επιλογές σας είναι.
  • Γιατί ζητήσατε συγγνώμη τελικά; Αφού έρχεστε εδώ και μας λέτε, ότι δεν κάνατε κανένα λάθος. Γιατί ακυρώνετε ο ίδιος την συγγνώμη σας; Έχετε καταλάβει τα λάθη σας;
  • Πού ήταν λοιπόν, αυτό το επιτελικό κράτος, τις ώρες της φωτιάς, όταν οι φλόγες έφτασαν στο τελευταίο σπίτι;
  • Πού ήταν λοιπόν η αποτελεσματικότητα, όλως αυτών των “φοβερών τεχνοκρατών”, που έχετε δίπλα σας.
  • Εμείς καταθέσαμε πρόταση 7 σημείων αντί για κραυγές και παραιτήσεις.
  • Η πρωτόγνωρη αυτή καταστροφή, έσκισε το καταπέτασμα του ναού, που έχει στηθεί γύρω σας.
  • Κύριε Μητσοτάκη έχετε την απόλυτη πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές.
  • Δεν σταματήσατε να έχετε το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας. Είναι χαμόγελο επιτυχίας ή χαμόγελο ειρωνείας προς εμάς του “αδαείς”…
  • Αντί αυτών συνεχίσατε την πεπατημένη της προπαγάνδας και της ωραιοποίησης
  • Δεν είναι ώρα εντυπώσεων. Είναι ώρα ουσίας και πράξης και όχι μεγάλων λόγων. Οι άνθρωποι που είδαν την περιουσία τους να γίνεται κάρβουνο αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης
  • Ερχόμαστε σήμερα εδώ με μια πρόταση. Να θεσμοθετήσετε άμεσα για τους πληγέντες το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που είχαμε προτείνει και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αρνηθήκατε. Να το υιοθετήσετε ως μια ένδειξη κατανόησης
  • Την ώρα της κρίσης οι πολίτες αντί για πυροσβεστικά έβλεπαν περιπολικά και μηχανάκια της ομάδας ΔΙΑΣ
  • Δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς. Ήσασταν ανίκανοι να σβήσετε μια πυρκαγιά, αλλά εξαιρετικά ικανοί να διευρύνετε τις κοινωνικές ανισότητες.
  • Θα έχετε σύντομα μήνυμα εκκένωσης του Μεγάρου Μαξίμου, κε Μητσοτάκη. Όχι από το 112, αλλά από τον λαό. Η οργή, η απογοήτευση, η αγανάκτηση και η απελπισία που φέρατε σε αυτόν τον λαό, εμείς δεσμευόμαστε, θα αγωνιστούμε για να γίνουν δύναμη.