Ν. Παναγιωτόπουλος - Μ. Χρυσοχοΐδης από τον Έβρο: Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή & απαραβίαστα

«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, μετά τη σημερινή επίσκεψή τους στον Έβρο.

«Αποτελεί απόφασή μας – κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς – η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».

Στη «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο», αναφέρθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας σχετικά: «Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη που προηγήθηκε, σημείωσε πως «αποφασίστηκαν μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα, τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποτρεπτική ικανότητα».

Εξήρε δε, την αρμονική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, με διακριτούς ρόλους ο καθένας αλλά ταυτόχρονα με πολλές συνδυασμένες δράσεις. Εξήρε ακόμη «την προσπάθεια και το έργο που παράγει εδώ στην περιοχή και στην ασφάλεια των συνόρων ο Ελληνικός Στρατός με τη δημιουργία μιας σειράς αποτρεπτικών προϋποθέσεων, που καθημερινά χτίζει τα σύνορά μας. Υπάρχει πλέον πολύ know-how, πολλή εμπειρία, πολλή εκπαίδευση και κυρίως αυτό που υπάρχει είναι υψηλό ηθικό και υψηλό φρόνιμα».

Σημειώνεται ότι η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με μια νέα ανθρωπιστική κρίση και πλέον αναμένεται ένα νέο προσφυγικό κύμα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 500.000 πρόσφυγες. Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οικονόμου: «Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι»

Η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση για το Αφγανιστάν και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση του οποιοδήποτε ζητήματος, επισήμανε χθες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην πρώτη του ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι» , υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Επιχειρησιακό σχέδιο με ραντάρ, drones και μετακινήσεις ενστόλων

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε επιφυλακή Αστυνομία, Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης και θωράκισης σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο.

Τα σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών περιλαμβάνουν μετακίνηση μέσων και προσωπικού, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κατόπτευση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.

Το θέμα συζητήθηκε προχθές και στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου παρουσιάστηκαν από τους επιτελείς και τα ακριβή σχέδια για τη φύλαξη των συνόρων, αντίστοιχα με εκείνα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2020 στην κρίση στον Εβρο.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης των συνόρων

Σύμφωνα, άλλωστε,  με πληροφορίες που μετέδωσε η «Καθημερινή», η κατασκευή του μήκους 27 χιλιομέτρων φράχτη στον Εβρο έχει ήδη ολοκληρωθεί, όπως επίσης και η εγκατάσταση και λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης συνόρων.

Πρόκειται για σύστημα 11 νέων καμερών και ραντάρ με δυνατότητα να «βλέπουν» μέχρι και 15 χιλιόμετρα μέσα στο τουρκικό έδαφος και να μεταφέρουν εικόνα σε επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ. κατά μήκος των συνόρων.

Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής της Αστυνομίας στην περιοχή επισημαίνουν ότι έχουν ήδη αποφασίσει την αύξηση των περιπολιών και κατοπτεύσεων στα σύνορα, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα προβαίνουν σε ελέγχους των επιχειρησιακών μέσων που διαθέτουν στις αποθήκες τους, όπως τα δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί drones για τον έλεγχο της μεθορίου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενισχυθεί η παρουσία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων. Σε μετακίνηση προσωπικού και μέσων στο Ανατολικό Αιγαίο προχωράει ή αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και το Λιμενικό.

Στην Τουρκία έχουν καταφύγει ήδη 500.000 Αφγανοί πρόσφυγες

Υπολογίζεται ότι στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας βρίσκονται σήμερα 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, που ουδείς αποκλείει ότι θα επιχειρήσουν – είτε αυτοβούλως, είτε κατευθυνόμενοι – να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.