Μητσοτάκης: Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών για την Βόρεια Εύβοια - Video

«Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα με αντικείμενο την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών στη Βόρεια Εύβοια, παρουσία και του επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρου Μπένου.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε απ’ όλους τους πολίτες που έχουν πληγεί να κάνουν χρήση της πλατφόρμας arogi.gov.gr που αναμένεται να τεθεί σήμερα σε εφαρμογή, σημειώνοντας ότι «θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πληγεί, με μία αίτηση, να μπορέσουν να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης έτσι ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους».

 

Η Πολιτεία προχωρά άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Πολιτεία προχωρά άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα και σε ενέργειες για την απομάκρυνση της καμμένης ύλης, ενώ ανακοίνωσε την απόφαση όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας, ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι, να απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μπένος: Πρέπει να δράσουμε ολιστικά

«Είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να πω όχι», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπένος, ο οποίος ανέφερε ότι «πρέπει να δράσουμε ολιστικά, με κέντρο τους πολίτες της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα».

Ο κ. Μπένος παρουσίασε τον οδικό χάρτη για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας, με όλες τις επιμέρους μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα για:

  • ειδικά πολεοδομικά σχέδια
  • master plan για το νέο δάσος
  • συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα
  • μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον
  • μελέτη για αγροδιατροφή
  • μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας
  • μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επισης ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας, ο σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Βάρρας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Ιωάννης Κοτζιάς, ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο υπεύθυνος των Προγραμμάτων «Διάζωμα», Ευδόκιμος Φρέγκογλου.