ΚΥΣΕΑ: Προτεραιότητες οι απεγκλωβισμοί από το Αφγανιστάν & η προστασία των συνόρων της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), που έλαβε χώρα στις 11:00 σήμερα Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, υπό υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αξιολόγηση των δραματικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις, αλλά και η προστασία των συνόρων της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατ’ επέκταση, από τις αυξημένες και ανεξέλεγκτες, όπως αναμένεται να είναι, εν μέσω τέτοιων τραγικών εξελίξεων, προσφυγικές ροές.

Τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών, προς αυτές τις κατευθύνσεις,  πραγματοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη 17 Αυγούστου 2021,  Έλληνας πολίτης μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτή τη στιγμή στελέχη της ελληνικής πρεσβείας βρίσκονται μαζί του και προετοιμάζουν την επιστροφή του στην Ελλάδα, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα πάντα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Ποιοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.